Index Vakbarát Hírportál

Washington Post: A Fehér Ház új titkosszolgálati csúcsvezetője a magyar kormánynak is dolgozott

2020. február 25., kedd 11:55

A Fehér Ház ideiglenes titkosszolgálati igazgatóját korábban sokmilliós lobbiszerződés fűzte az Orbán-kormányhoz.

– derült ki az egyik legtekintélyesebb amerikai lap, a Washington Post hétfői tényfeltáró cikkéből, mely terjedelmessége ellenére inkább csak felvillant bizonyos gyanús összefüggéseket.

Richard Grenell azután váltotta ki az amerikai média fokozott figyelmét, hogy Donald Trump február közepén őt nevezte ki az ideiglenes nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI). Ugyanis Grenell korábban befolyásos külpolitikai elemzőként, majd az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének szóvivőjeként volt ismert, 2018-tól pedig az Egyesült Államok berlini nagyköveteként szolgált – ahol kinevezése után többször is megcsillogtatta Talleyrandhoz mérhető diplomáciai képességeit.

Azaz Grenellnek titkosszolgálati háttér és szervezeti ismeretek nélkül kell koordinálnia nem kevesebb, mint 17 amerikai hírszerző ügynökség munkáját a DNI élén, de csak március elejéig, amikor is Trumpnak egy állandó igazgatót kell kineveznie.

A korábbi kormányzatokat azonban Grenellel kapcsolatban leginkább az érdekelte, hogy diplomáciai munkái alatt jegyzett különböző külpolitikai publicisztikái mennyiben számítanak önálló véleményalkotásnak, és mennyire külföldi kormányzatok érdekében végzett lobbitevékenységnek. Grenell ugyanis Nigériától Moldováig egy sor, amúgy a külpolitikai ingerküszöböt ritkán megütő ország politikai ügyeiről cikkezett, és sokszor feltűnő tendenciózussággal; nagyköveti kinevezésével megszüntetett cége, a Capitol Media Partners pedig rengeteg külföldi ügyfélnek adott tanácsot.

A Capitol Media Partners egyik legfontosabb ügyfele az Orbán-kormány által 2015-ben létrehozott lobbiszervezet, a Magyar Foundation of North America, mely 2016-ban több mint 600 millió forintnyi közpénzből amerikai republikánus képviselőknél lobbizott a magyar kormány kongresszusi védelméért, illetve migránesellenes álláspontot képviselő politikusok kampányát támogatta – a magyar adófizetők pénzéből. Grenell cége az adókimutatások alapján

több mint százezer dollárt (csaknem 30 millió forintot) kapott a magyar kormánytól „PR-szolgáltatások“ jogcímén.

A Washington Post újságírói a különféle adatokat összevetve észrevették, hogy amikor Grenell nagyköveti kinevezése előtt nyilvánosságra hozta a több mint 28 külföldi szereplőnek végzett munkáját, a listából kihagyta a magyar kormányt. A lap szerint Grenell magyar kormánynak végzett munkája felkeltette az Obama-kormányzat igazságügyi minisztériumának érdeklődését is, mely azt vizsgálta, hogy tevékenysége alapján nem kéne-e „külföldről finanszírozott ügynök“-ként regisztrálni. A „Foreign Agents Registration Act“ nevű törvény előírja, hogy a külföldi kormányzatok érdekében lobbizó személyeknek jelezniük kell az igazságügyi minisztériumnak, hogy pontosan kinek és milyen munkát végeznek. A lap által megszólaltatott lobbiszakértő szerint a törvény hatálya alá eshetnek az olyan amerikai nonprofit szervezetek is, melyeket nagy részben külföldi kormányzatok finanszíroznak.

Grenell a republikánus pártnak és a magyar kormánynak egyaránt dolgozó – a kíméletlen amerikai demokratikus versengés számos bevett fogását a magyar politikába átültető –, 2017-ben meghalt Arthur J. Finkelsteinnek is dolgozott, Grenell ügyvédje szerint kizárólag külpolitikai tanácsokat adott megrendelőjének, egy másik, volt diplomatával kapcsoaltban álló jogász szerint viszont „médiával és stratégiai kérdésekkel kapcsolatos tanácsokat“ adott Finkelsteinnek, akinek „több ENSZ-diplomatát és tisztségviselőt is bemutatott“, és egyáltalán nem állt kapcsolatban Finkelstein megrendelőivel.

Rovatok