Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották az elnök beiktatását, miután kiderült, egy másik elnököt is beiktatnak

2020. február 26., szerda 15:38

Március 9-re halasztotta beiktatási ceremóniáját Asraf Gáni afgán elnök, mután riválisa, a választási vereségét el nem ismerő Abdulla Abdulla is egy beiktatási ünnepséget szervez.

- ismertette szerdán az MTI a kabuli elnöki hivatal bejelentését.

Gáni afgán politikai vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel egyeztetve hozta meg döntését. Az elnököt csütörtökön iktatták volna be tisztségébe, miután az afgán választási bizottság a múlt héten hivatalosan is kihirdette a szeptemberi (!) elnökválasztás végleges (azaz jogi utón meg nem támadható) végeredményét, mely szerint Gáni a szavazatok 50,64 százalékát szerezte meg, legfőbb ellenfele, Abdullah Abdullah kormányfő pedig 39,52 százalékot kapott. A szavazatszámlálás, majd az eredmények összesítése és véglegesítése a gyanúsan alacsony részvétel, az erőszakos cselekmények, illetve az eljárás körüli szabálytalanságok miatt tartott ilyen irreálisan hosszú ideig.

Abdullah azonban nem ismerte el a hivatalos eredményt, és leszögezte: saját kormányt alakít. Sőt, azóta több tartományban saját embereit nevezte ki a kormányzói tisztségre, és hívei

egy saját beiktatási ceremónia szervezését is elkezdték.

Szakértők attól tartanak, hogy Gáni és Abdullah vetélkedése veszélybe sodorhatja a nagy reményekkel (és rengeteg kétellyel) várt afgán békefolyamatot. Az amerikaiak és a tálibok arra készülnek, hogy a múlt szombaton hirdetett hétnapos tűzszünet sikere esetén február 29-én megállapodást írnak alá az amerikai csapatok kivonásáról biztonsági garanciákért cserébe. Az egyezmény megkötését követően elkezdődhetnének a béketárgyalások a felkelők és az afgán kormány között.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja üdvözölte a beiktatási ceremónia elhalasztását. Khalilzad szerint így időt nyernek az egyeztetésekhez, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az új kormány képes legyen hatékonyan képviselni Afganisztán és népe érdekeit. A különmegbízott aláhúzta: Gáninak és a többi politikai vezetőnek biztosítania kellene, hogy az új kabinet minden afgán kormánya legyen, és ne rekesszen ki senkit.

Rovatok