Index Vakbarát Hírportál

Nem tilthatják többé az üzletszerű eutanáziát Németországban

2020. február 26., szerda 12:29

A  német szövetségi alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette azt a jogszabályhelyet, amely tiltotta az üzletszerű eutanáziát, írja az MTI. A büntető törvénykönyvnek arról a 2015-ös kiegészítéséről van szó, amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel fenyegette azokat, akik üzletszerűen (nem feltétlenül nyereségre törekedve, de rendszeresen, professzionálisan) hajtanak végre eutanáziát.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint a tiltás ellentétes az úgynevezett általános személyiségi joggal, amelyhez hozzátartozik a halál önálló megválasztásának joga, ami pedig az élet befejezéséhez nyújtott segítség igénybe vételének a szabadságát is jelenti.

A testület szerint az államnak és a társadalomnak tiszteletben kell tartania az ezzel a joggal meghozott döntéseket, de az üzletszerű eutanázia jogszabályi tilalma gyakorlatilag kiüresítette a segítséggel végrehajtott öngyilkosság lehetőségét. Ezért találták alkotmányellenesnek. Az alkotmánybíróság hozzátette: mindez nem jelenti azt, hogy a törvényhozó ne szabályozhatná az eutanáziát, de biztosítania kell, hogy érvényesüljön az élet önálló, egyéni döntésen alapuló befejezésének szabadsága.

Az ügy súlyos betegek, orvosok és az eutanáziát pártoló egyesületek indítványára került az alkotmánybíróság elé. 

Rovatok