Index Vakbarát Hírportál

Putyin Erdoğannak: Boldog Születésnapot!

2020. február 26., szerda 17:14

Üdvözlő táviratban köszöntötte fel Vlagyimir Putyin hivatali partnerét/szövetségesét/ellenségét, Recep Tayyip Erdoğant 66. születésnapja alkalmából.

A két illiberális élmunkás kapcsolata már sok hullámhegyet és hullámvölgyet megélt. Most épp megint növekednek a feszültségek Törökország és Oroszország között, miután Szíriában a török csapatok közvetlenül is bekapcsolódtak az orosz légierő által támogatott Aszad-rezsim elleni idlíbi harcokba, és már 17 török katona vesztette életét légicsapásokban. Jellemző, hogy f ebruár elején Erdoğan Kijevben 33 millió dollár értékű katonai segélyt ajánlott fel az ukrán hadseregnek, és a tiszteletére felállt katonai sorfalnak ukránul kiáltotta a mikrofonba, hogy "Dicsőség Ukrajnának!", ami Oroszországban kivágta a biztosítékot.

A harcok elmérgesedését a régióban érdekelt felek igyekeznek az utóbbi három évben úgy-ahogy működő háromoldalú (iráni-orosz-török) egyeztetésekkel megállítani. Azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin, Erdoğan és Haszan Róháni iráni elnök csúcstalálkozójának még csak az előkészítése zajlik, és még sem az időpontról, sem pedig a helszínről nem született döntés.

Peszkov szerint a koronavírus megjelenése Iránba hatással lehet arra, hogy a csúcstalálkozót Teheránban rendezzék-e meg, pedig a "asztanai folyamat" három kezes országa között elfogadott rotációnak megfelelően a következő csúcsot Iránnak kellene vendégül látnia. A Szíria ügyében ígért orosz-török-francia-német csúcs még tervezési szakaszban sincs, Peszkov csak annyit tudott róla elmondani: „Nincs újság“

Szerdán az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala bejelentette, hogy saját becslései szerint dexcember óta csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát Szíria ellenzéki milíciák és a velük szövetségben harcoló Tahrír as-Sám dzsihadista egységfront által ellenőrzött Idlíb kormányzóságában. A harcoknak, a hidegnek és a nélkülözésnek köszönhetően humanitárius szervezetek beszámolói szerint családok alszanak az utakon és az olajfaligetekben, szemetet égetnek, hogy melegedjenek, és több gyerek halt meg kihűlés következtében.

Rovatok