Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök felvázolta a Krím revíziójának első lépéseit

2020. február 26., szerda 13:43

Az ukrán elnök nem hajlandó átengedni az oroszoknak a törvénytelenül elcsatolt Krím-félszigetet a donyec-medencei békéért cserébe.

- jelentette ki Volodimir Zelenszkij szerdán egy kijevi fórumon, amelyet a hat évvel ezelőtti krími eseményeknek szenteltek. Az MTI tudósítása szerint az elnök konkrétan azt mondta:

Minden lehetségest megteszünk azért, hogy véget vessünk a Donyec-medencében dúló háborúnak, és ne veszítsük el nap mint nap a legjobbjainkat. Erre irányul minden erőfeszítésünk. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Krím lekerül a napirendről, és lemondunk róla az ukrajnai, a Donyec-medencei békéért cserébe.

A tavaly áprilisban párton-, sőt politikánkívüli jelöltként megválasztott Zelenszkij a 2014 utáni ukrán nacionalista krédó alaptézisét megismételve leszögezte, hogy a Krím vissza fog térni Ukrajnához, és állította, hogy ebben a kérdésben

százszázalékos egyetértés uralkodik az ukrán társadalomban

Emlékeztetett arra, hogy hat éve, 2014. február 26-án a krími Szimferopolban tartották a legnagyobb tüntetést a félsziget Ukrajnától való elszakadása ellen. Ezért bejelentette, hogy elnöki rendeletben

február 26-át az orosz megszállás elleni krími ellenállás napjává nyilvánítja, amelyről mostantól minden évben megemlékeznek.

Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy az félsziget visszaszerzése nehéz, hosszadalmas feladat, ami nem megy egyik napról a másikra. Azonban Zelenszkij szerint vannak olyan dolgok, „amiket már ma megtehetünk“:

Zelenszkij a Krímmel kapcsolatos törekvések nemzetközi jelentőségét is kiemelte. Szerinte a terület visszatérése Ukrajnához nem pusztán "az ukránok álma, hanem a bolygó biztonságának, a nemzetközi jogba és az igazságosságba vetett hit helyreállításának záloga". Ahogy arról írtunk, február elején az Oroszországgal Szíriábanmegint súlyos konfliktusba kerülő Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan kijevi látogatásán ismételten leszögezte: Hazája nem ismeri el a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását.

Rovatok