Index Vakbarát Hírportál

Egy japán nő másodszor is elkapta a koronavírust

2020. február 27., csütörtök 08:25

Egy oszakai idegenvezető az ismeretek szerinti első ember Kínán kívül, aki másodszor is elkapta a koronavírust, írja a The Guardian.

A 40-es éveiben járó japán nőnél január 29-én mutatta ki a teszt a koronavírus jelenlétét, de rövid kezelés után február 1-én ki is engedték a kórházból, ami után február 6-án negatív lett a koronavírus-tesztje. Azzal, hogy most újra kimutatták a szervezetében a fertőzést, az első Kínán kívüli lett, aki másodszor is koronavírusos lett.

Ilyen esetet korábban csak Kínában jegyeztek fel, ahol több mint 80 ezer fertőzöttet és 2800 halottat tartanak számon.

Az oszakai nő koronavírus-fertőzésével együtt Japánban már 186 fertőzöttről tudnak, ami 16-tal több, mint kedden – a Diamond Princess óceánjárón karanténban tartott 704 fertőzött utas és személyzet, köztük egy magyar ember ehhez pluszban jön.

Csütörtökön egy 80-as éveiben járó japán férfi lett az országban a koronavírus nyolcadik áldozata. A férfi, akinél február 22-én állapították meg a fertőzést, tüdőgyulladás következményeibe halt bele.

Az oszakai eset kapcsán elmondta a The Guardiannek Philip Tierno, a New York Egyetem professzora, hogy jelenleg még sok dolog ismeretlen a koronavírussal kapcsolatban, így szerinte az sem kizárható, hogy például a lépfenéhez (anthrax) hasonlóan két fázisban zajlik le, és az első fázis végén úgy tűnhet, mintha meggyógyult volna a beteg, mielőtt második, erősebb fázis elkezdődik. Erre utalhat az is, hogy a vírus sokáig tünetmentes maradhat a betegekben – ez egyébként a szűrést is nagyban megnehezíti.

Japánban az elmúlt időszakban szigorúbb intézkedéseket vezettek be a koronavírus megállítására, ezért az érintett területeken az iskolákat is bezárták.

Rovatok