Index Vakbarát Hírportál

Romániában is megjelent a koronavírus

2020. február 27., csütörtök 00:01 | aznap frissítve

Romániában is megjelent a koronavírus, az első esetet az ország déli részén található Gorj megyében diagnosztizálták, írja a Reuters

Victor Costache román egészségügyi miniszter bejelentése szerint a férfi úgy kapta el a fertőzést, hogy közvetlenül érintkezett egy Olaszországból ebben a hónapban Romániába érkező olasz állampolgárral. 

Az MTI azt írja: a jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert ő is egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, egy bukaresti kórházba szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírusteszt negatívnak bizonyult, ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak – közölte Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Olaszországban, a vírus európai gócpontjában csaknem 1,3 millió román dolgozik vendégmunkásként. A Magyarországgal szomszédos országok közül eddig Ausztriában, Horvátországban és Romániában diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött személyt. 

A regisztrált koronavírus-fertőzéseket mutató térkép:

Rovatok