Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus terjedése miatt felfüggesztették az amerikai és dél-koreai katonák közös kiképzését

2020. február 27., csütörtök 05:39

Washington és Szöul átmeneti időre felfüggeszti a közös kiképzéseket, jelentette be szerdán este a Pentagon miután Szöulban dél-koreai és amerikai katonai vezetők közös közleményt adtak ki a döntésről.

Dél-Korea helyi idő szerint csütörtök reggel közölte, hogy

az országban több mint ezerötszáz embert kezelnek az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladással.

A héten a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő egyik 23 éves katonáját is karanténba helyezték a betegség gyanúja miatt, írja az MTI.

A dél-koreai vezérkari főnök szóvivője szerint a helyzet súlyosságára tekintettel Dél-Korea vetette fel a szokásos közös kiképzés felfüggesztését, és Robert Abrams, a dél-koreai amerikai csapatok főparancsnoka elfogadta a javaslatot.

Hétfőn tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján Mark Esper amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Dzsong Kjong Du már bejelentette: a koronavírus fertőzésének veszélye miatt fontolóra veszik a közös kiképzések csökkentését. Esper elmondta azt is, hogy az akkor még csak csökkenteni tervezett közös hadgyakorlat részleteit Robert Abrams tábornok egyezteti dél-koreai kollégájával.

Az amerikai védelmi miniszter még hétfőn leszögezte: mindentől függetlenül, mindkét ország „készen áll, hogy az esetleges fenyegetésekkel együttes erővel nézzen szembe”.

Rovatok