Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában már gyorsabban terjed a koronavírus, mint Kínában

2020. február 27., csütörtök 10:21

Súlyosbodott a koronavírus-fertőzés helyzete szerdán Dél-Koreában, ahol 24 óra alatt több megbetegedést regisztráltak, mint Kínában – szerdán 505 új esetet találtak, amivel mostanra 1766-ra nőtt az országban a fertőzöttek száma.

Az 505-ös ugrás a legnagyobb az elmúlt 24 órában a világon, Kínában 450 új esetet regisztráltak szerdán. Az új dél-koreai fertőzések nagy részét az ország déli részében, egy vallási csoporthoz kötődő területen észlelték, de Teguban (Daegu) is egyre jobban terjed a vírus, ami már 13 életet követelt Dél-Koreában.

Közben Japán miniszterelnöke, Abe Sinzó csütörtökön bejelentette, hogy március 2-ától, hétfőtől a tavaszi szünetig végéig (általában március vége) zárva tart majd minden általános és középiskola, hogy ezzel is elejét vegyék a koronavírus további terjedésének.

Egy kínai város jutalmat ajánl a betegeknek

10 ezer jüant, nagyjából 440 ezer forintot fizet a kínai Hupei tartomány egyik városa azoknak, akik a koronavírus tüneteit észlelve maguk jelentkeznek a hatóságoknál, írja a Reuters. A Vuhantól nagyjából 150 km-re található Csiencsiangban (Qianjiang) már 197 fertőzött esetet találtak, és a számok folyamatos emelkedése miatt a hatóságok a pénzjutalom bevezetése mellett döntöttek.

A 78,5 ezer kínai fertőzött közül több mint 65 ezren Hupei tartományban vannak.

Terjed a Közel-Keleten is

Nem sikerült megállítani a koronavírus terjedését a Közel-Keleten sem, ahol a határok lezárásával igyekeznek korlátozni az emberek, és így a vírus mozgását. Iránban csütörtökön 245-re nőtt a regisztrált esetek és 26-ra a halálos áldozatok száma, de Kuvaitban is találtak 17 új esetet (összesen már 47-et), míg Bahreinben 33 beteget tartanak számon.

A térségben leginkább érintett Irán felé a legtöbb szomszédos ország lezárta már a határait, de Kuvait kérésére például az iraki-kuvaiti határon is beszüntették a mozgást. Sőt, Irán maga is elrendelt beutazási tilalmat, a kínaiaknak tiltották meg, hogy belépjenek Iránba.

A vírus által egyelőre nem érintett Szaúd-Arábiában a mekkai látogatásra érkező zarándokokat sem engedik már be az országba a vírustól tartva, míg a fertőzött országból érkező turisták sem kapnak vízumot.

Újabb európai országokban jelent meg a vírus

Azok után, hogy szerdán Észak-Macedóniában, Görögországban, Brazíliában, Pakisztánban, Finnországban, Grúziában és Norvégiában is megjelent a koronavírus, csütörtök reggelre Dániában és Észtországban is találtak fertőzötteket.

Rovatok