Index Vakbarát Hírportál

Világháborús fegyverraktár miatt tíz évig nem mehetnek haza egy svájci falu lakói

2020. február 27., csütörtök 13:20

Tíz, de akár tizenkét évig is eltarthat, míg biztonságosan megtisztítják a svájci Mitholz környékét egy II. világháborús fegyverraktár maradványaitól. A végtelenül hosszúnak tűnő idő alatt az ott élők nem költözhetnek vissza az otthonaikba, a hatóságok szerint ugyanis nagyon veszélyes volna a környéken tartózkodniuk, írja a Telegraph. A föld alatti, 3500 tonna fegyvert, lőszert tároló fegyverraktár egy részét most a leomló sziklák temették maguk alá, és habár az arzenál fele már 1947-ben felrobbant, kilenc ember halálát okozva, a védelmi minisztérium szerint nem lehet kizárni egy második robbanást.

A minisztérium ezen a héten tartott egy konzultációt az evakuálásról, ekkor jelentették be, hogy a totális evakuálás a legjobb megoldás a helyzetre.

Attól függően, hogy hogyan haladunk a munkálatokkal, a lakosoknak fel kell készülniük arra, hogy az akár több mint tíz évig is eltarthat

– közölte a minisztérium, hozzátéve: legkorábban 2031-re végeznek majd a tisztítási munkálatokkal. A konzultáció még nem ért véget, egészen április 17-ig tart. Hozzátették: ha az evakuálás leküzdhetetlen problémákkal járna, akkor még mindig lehetőség van arra, hogy sziklákkal fedjék be teljesen a raktár maradványait, így csökkentve a veszélyeket.

Rovatok