Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Oroszország kitoloncol 88 külföldit, mert megszegték a karantén előírásait

2020. február 28., péntek 18:58 | négy éve frissítve

Oroszország 88 külföldi állampolgárt kitoloncol a területéről, mert állítólag megszegték a rájuk vonatkozó karantén előírásait, írja a Reuters a moszkvai alpolgármester bejelentésére hivatkozva.

Oroszországban több száz embert helyeztek karanténba, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését. Arcfelismerő technológiák segítségével ellenőrizték, hogy az érintettek betartják-e a vesztegzárra vonatkozó előírásokat, így azonosították be azt a 88 külföldit, akiket most kitoloncolnak.

Anastasia Rakova alpolgármester nem részletezte, hogy milyen nemzetiségű emberekről van szó, milyen szabályokat szegtek meg, és arról sem beszélt, hogyan fogják őket kitoloncolni.

Azt viszont elmondta, hogy naponta tartanak razziákat olyan helyeken, ahol sok kínai állampolgár él, illetve olyan emberek lakóhelyén, akik a határellenőrzés szigorításának bevezetése előtt érkeztek Kínából Moszkvába. 

A rendőrök kórházakban, hostelekben, magánlakásokban, valamint a metróban és a tömegközlekedési eszközökön is keresik azokat az embereket, akik fertőzöttek lehetnek

- mondta Rakova.

Kína oroszországi nagykövetsége követeli a kínai állampolgárokkal szembeni diszkriminatív intézkedések megszüntetését, hangsúlyozzák, hogy ezek rendkívül riasztóak az orosz fővárosban élő kínaik számára.

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere felkérte Kínát, hogy tartsa tiszteletben a meghozott intézkedéseket, és sürgette a kínai nagykövetséget, hogy ösztönözze a Moszkvában élő kínaiakat a karanténnal kapcsolatos intézkedések betartására.

(Borítókép: Donat Sorokin/TASS via Getty Images)

Rovatok