Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: elmarad a Genfi Autószalon

2020. február 28., péntek 10:45

Svájcban legkorábban március 15-ig tilos lesz ezer főnél nagyobb létszámú rendezvényeket tartani a koronavírus-fertőzés veszélye miatt, ezért elmarad a világ egyik legnagyobb autókiállítása, a Genfi Autószalon.

A rendelkezést azonnali hatállyal bevezette a helyi kormány, pont akkor, amikor megkezdődik az országban a karneváli szezon. Több, olasz határra szervezett rendezvényt – köztük vásárokat és egy símaratont – már korábban lemondtak. A márciusra tervezett genfi feltaláló-kongresszust hat hónappal eltolták.

Az autókiállítás szervezői a rendelkezés bejelentése után pár órával hivatalosan is bejelentették, hogy a rendezvény elmarad. "Ez a vis maior esetet, és egy hatalmas veszteség azoknak az autógyártóknak, akik rengeteget fektettek a genfi megjelenésbe" – mondta a rendezvény igazgatótanácsának elnöke, Maurice Turrettini.

A közlemény szerint már szinte készen voltak a pavilonok, egy héttel korábban pedig még semmi jele nem volt annak, hogy a rendezvényt el kell tolni. A helyzet megváltozott a svájci betegekkel, és azzal, hogy az ország betiltotta a tömegrendezvényeket. A pénzügyi konzekvenciákat a következő hetekben fogják levonni a szervezők, a jegyek árát visszatérítik.

Az első svájci beteget kedden jelentették be, eddig 15 megbetegedést regisztráltak az országban.

(Borítókép: látogatók a 2019-es genfi autószalonon. Fotó: Geneva International Motor Show)

Rovatok