Index Vakbarát Hírportál

Litvániában, Új-Zélandon és Nigériában is külföldet megjárt polgárok betegedtek meg

2020. február 28., péntek 06:01 | aznap frissítve

Pénteken hajnalban egymás után jelentek meg a hírek arról, hogy Nigériában, Új-Zélandon majd Litvániában is koronavírussal fertőződött beteget találtak. Az afrikai ország egészségügyi minisztere pénteken közölte, hogy egy olasz beteg, aki bizonyítottan a vírustól fertőződött meg, Lagos tagállamban került kórházba. A hét elején érkezett Milánóból Nigériába üzleti látogatásra. Állapota stabil és nincsenek súlyos tünetei. 

Ő az első koronavírusos beteg Afrikának a Szaharától délre eső felén. A földrészen eddig csak Egyiptomban és Algériában akadt koronavírusos fertőzött.

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern jelentette be a diagnózist. Az illető nemrég Iránból tért haza.

Pénteken hajnali hírek szerint az első koronavírusos litvániai nő nemrég ért haza Veronából.

Eközben Kínában brutális, 20 éve nem tapasztalt gazdasági visszaesésről beszélnek, holott a fertőződések száma kezd csökkenni. A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában, jelentette a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken.

A hivatalos kínai adatok szerint a 113 millió lakosú Kuangtungban a fertőzöttek száma szerda éjféltől csütörtök éjfélig egyetlen újabb esettel 1348-ra emelkedett. A dél-kínai tartományban a fertőzöttek közül már 919-en meggyógyultak csütörtök éjfélig, és 7 halálozásról adtak számot ugyaneddig, írja az MTI.

Kínában, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, csütörtök éjfélig 329 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Az összes fertőzött száma ezzel 78 959-re emelkedett, közülük jelenleg 40 011-en állnak kezelés alatt, és csaknem 8 ezer beteg állapota súlyos. A halálos áldozatok száma ugyaneddig 2791-re nőtt, miközben már több mint 36 ezren gyógyultak fel a betegségből.

Péntekre újabb 256 betegről bizonyosodott be Dél-Koreában, hogy koronavírustól fertőződött meg, ezzel 2022-re emelkedett az ázsiai országban az esetszám - adta hírül a dél-koreai egészségügyi hatóság. 13-an haltak meg eddig, ami azt jelenti, hogy nem emelkedett a halálos áldozatok száma. Az újabb esetek többségét - 182-őt - a járvány kitörésének gócpontjából, az ország délkeleti részén fekvő Tegúból jelentették. Ez Dél-Korea negyedik legnagyobb városa 2,5 millió lakossal.

A ragály egy ottani keresztény gyülekezet tagjaitól indult. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megkezdték a szekta Kínában tartózkodó tagjainak tesztelését, és vizsgálatot indítottak a Dél-Koreát megjárt tagok ügyében. A SCMP információi szerint a szektának mintegy 200 követője van a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Hupej tartományban és közel 20 ezer Kína-szerte.

Fotó: Johann Groder/APA/AFP, Innsbruck 

Rovatok