Index Vakbarát Hírportál

Aláírták az amerikai-tálib békemegállapodást Dohában

2020. február 29., szombat 15:40

Fontos lépést tettek meg az amerikaiak és a tálibok, hogy közelebb kerüljenek az immár 18 éve dúló afganisztáni háború végleges befejezéséhez.

Szombaton Dohában írta alá Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és Abdul Gáni Baradar tálib molla azt a történelmi jelentőségű békemegállapodást, amely nemcsak a háború lezárásához járulhat hozzá, hanem lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására is, írja a Reuters és az AFP nyomán az MTI.

A dokumentum értelmében az amerikai katonák fokozatosan, 14 hónapon belül kivonulnak Afganisztánból, cserébe pedig biztonsági garanciákat kapnak, továbbá ígéretet a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére.

A béketárgyalások régóta tartanak, már tavaly év elején megegyeztek a felek, hogy az amerikaiak 18 hónap alatt kivonják a mintegy 14-15 ezer főre tehető katonai kontingensüket, cserébe a tálibok megígérték, megakadályozzák, hogy Afganisztánt nemzetközi dzsihadista terrorszervezetek bázisként használják. Aztán a békefolyamat megszakadt, amikor bomba robbant a kabuli amerikai nagykövetségnél.

A szombati dohai aláírási ceremónián mintegy 30 ország képviseltette magát. Az amerikai küldöttség tagja volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője, Mark Esper is. Jelen volt az aláírási ceremónián Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki közölte, hogy a NATO támogatja az amerikai-tálib békemegállapodást, amelynek kimunkálásán másfél éven át dolgoztak az amerikaiak és a tálibok képviselői.

Rovatok