Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Szíriai menekültek ezrei indultak el Európa felé

2020. február 29., szombat 12:32

A török államfő, Erdogan szombaton arról beszélt, hogy legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon, akik az Unió felé indultak el, miután a török hatóságok megnyitották a határt előttük.

"Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet"

- mondta Erdogan az MTI beszámolója szerint. Az AFP hírügynüökség azt írja, Erdogan ehhez a 18 ezres számhoz hozzátette, ez szombaton elérheti a 30 ezret is. Erdogan hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak tartania kell magát a Törökországgal kötött, több millió szíriai menekült feltartóztatásáról kötött egyezséghez, és kritizálta az Unió támogatását.

Először pénteken írták meg török lapok, hogy megindultak menekültek néhány száz fős csoportjai a törökországi menekülttáborokból Európa felé csütörtök éjjel, miután arról érkeztek hírek, hogy a török kormány „megnyitotta a kapukat Európa felé” és felfüggesztette a közúti és határellenőrzéseket. A döntést lehet értelmezni az EU-nak szánt fenyegetésként is. A közúti és határellenőrzések felfüggesztését a török kormánypárt szóvivője, Ömer Çelik jelentette be helyi idő szerint hajnali 1-kor, nem sokkal azután, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet. Erről és a szíriai válságról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pedig pénteken adott ki közleményt, amiben többek között arról számolt be, hogy Orbán Viktor és Erdogan telefonon egyeztetett, Recep Tayyip Erdogan pedig tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az Európába vándorlókat.

Mindezzel párhuzamosan a görög kormányszóvivő arról beszélt egy szombati sajtótájékoztatón, hogy a görög hatóság az elmúlt 24 órában több mint 4 ezer embert tartóztatott fel, akik Törökország felől érkezve akarták átlépni a határt. 

A kormányszóvivő a most feltartóztatott több ezer menekülttel kapcsolatban arról beszélt, a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz. Az AFP beszámolója szerint több, a török-görög határon rekedt menekült össze is csapott péntek éjjel a rendőrökkel, végül könnygázt is bevetve állították meg őket. A történtek után a görög kormány válságértekezletet hívott össze szombatra.

Szijjártó: Magyar nemzeti érdek, hogy a Törökországban lévő szírek hazatérjenek

A külgazdasági és külügyminiszter szombaton egy Facebook oldalán közzétett videójában beszélt arról, hogy a török külügyminiszter legutóbbi megbeszéléseik mindegyikén elmondta, hogy egyre nehezebben kezelhető a migrációs helyzet Törökországban. Több mint négymillió bevándorló él Törökország területén, az ő ellátásuk egyre nehezebb feladatok elé állítja a török hatóságokat. "Törökország előtt gyakorlatilag most két lehetőség van: vagy megteremtik a lehetőségét annak, hogy a migránsok visszamennek Szíriába, vagy megnyitják Európa irányába a kapukat" - mondta Szijjártó.

Ez utóbbi forgatókönyv gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Nyugat-Balkánt napokon belül több százezer illegális bevándorló lephetné el, akik hogyha Európa irányába mennek, akkor első akadályként, első fizikai akadályként a magyar határkerítéssel szembesülnének - mondta. Szijjártó szerint mindenképpen el kell kerülni ezt a helyzetet.

(Borítókép: Feltorlódott menekültek a görög-török határon Kastanies közelében 2020. február 29-én. Fotó: Sakis Mitrolidis  / AFP)

Rovatok