Index Vakbarát Hírportál

Iránban felgyújtottak egy kórházat, mert féltek a koronavírusos betegektől

2020. február 29., szombat 15:47 | négy éve frissítve

Iránban, Bandar Abbas városában a feldühödött tömeg felgyújtott egy klinikát, miután elterjedt a pletyka, hogy oda koronavírusos betegeket szállítottak, akiket karantén alatt tartanak. Bandar Abbas egyébként több mint ezer kilométerre van Qom városától, ami a koronavírus-fertőzés iráni epicentrumának számít.

Az Al Arabiya tévécsatorna angol kiadása arról számolt be, hogy a kórházat valóban felkészítették koronavírusos páciensek fogadására és ellátására, ahogyan az országban még sok más egészségügyi intézményt is. A felkészített kórtermek azonban üresek voltak.

A pletykák elterjedése után spontán tüntetés szerveződött a klinikánál, ahol elszabadultak az indulatok, majd a tömeg felgyújtotta az épületet.

Protesters in Iran have set fire to Tohid Bandar Abbas Clinic where Coronavirus patients are being quarantined. #COVID19 #CoronaVirus #Pandemic pic.twitter.com/9xBa0ILU38

— Tore Rasmussen #boycottSAS (@ToreRasmussen) February 28, 2020

A helyszínre érkező tűzoltók és rendőrök feloszlatták a tömeget és eloltották az épületet, sérülésről nem érkezett hír.

Irán a koronavírus-fertőzés egyik legkomolyabb gócpontjának számít Kínán kívül, ráadásul a hatóságok nem túl segítőkészek az információk megosztásával a nemzetközi szervezetek és a sajtó felé. A hivatalos adatok szerint 388 fertőzött és 34 haláleset történt eddig, de a BBC helyi tudósítói legalább 210 halottról beszélnek.

Kongóban tavaly két kórházat gyújtott fel a járványtól rettegő tömeg, ahol ebolás betegeket kezeltek.

Rovatok