Index Vakbarát Hírportál

Büntetőeljárás indulhat egy bíró ellen az új lengyel "szájkosártörvény" alapján

2020. február 29., szombat 10:31

Igor Tuleya, a lengyel kormány bírói függetlenséget csorbító intézkedéseinek egyik leghangosabb kritikusa lehet az első bíró, aki ellen a nemrég meghozott, és a kormánypárti többségű lengyel parlamentben elfogadott, úgynevezett szájkosártörvény alapján büntetőeljárást indíthatnak, írja a Ruleoflaw.pl.

Többször írtunk arról, hogy ezzel a törvénnyel a lengyel kormány hogyan hallgattatná el a bírói társadalmat. A jogszabályról már a Velencei Bizottság is megállapította: aláássa a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét. Február 14-én mindennek ellenére hatályba lépett a jogszabály.

A lengyel főügyészség Tuleya bíró mentelmi jogának felfüggesztését kérte, hogy eljárást indíthassanak ellene. Erről a lengyel legfelsőbb bíróság újonnan létrehozott fegyelmi kamarája fog dönteni, várhatóan március 20-án. Az a kamara, aminek működését egyébként illegitimnek nyilvánította a legfelsőbb bíróság.

A bírót azzal vádolják, hogy nem teljesítette hivatali kötelességét, illetve túllépte hatáskörét egy három évvel ezelőtti ítéletnél. A Balkaninsight cikke szerint az ügy egy alsóházi, költségvetésről szóló szavazással kapcsolatos, ahol az ellenzék kifogásolta, hogy néhányukat kizárták a folyamatból. Tuleya a döntés indokolásánál megengedte az újságíróknak, hogy rögzítsék azt, az ügyészek szerint azonban ez jogellenes volt.  

Tuleya szerint ez egyértelműen politikai támadás, kézzel fogható bizonyíték arra, hogy Lengyelország immáron nem különbözik például Törökországtól. Sőt, az oko.pressnek egyenesen úgy fogalmazott, úgy tűnik, "azokhoz a kártevőkhöz tartozom, amiket meg kell semmisíteni".

Két lengyel bíró, Monika Frackowiak és Dariusz Mazur néhány hete részletesen elmondta az Indexnek, mi történt azóta, hogy a lengyel kormány elkezdte az úgynevezett nagy igazságügyi reformot. Sérültek a jogaik, zaklatásnak, lejárató kampánynak és fegyelmi eljárásoknak kerültek a kereszttüzébe, holott törvénytelenséget, szabálytalanságot nem követtek el. A bírói társadalmat, azaz a független ítélkezést érő folyamatos sérelmek, és elsősorban a lengyel bírósági rendszert érintő törvénymódosítások nyomán az Európai Bizottság többször uniós jogsértést állapított meg, kötelezettségszegési eljárásokat követően pedig megindította Lengyelországgal szemben a 7-es cikkely szerinti jogállamisági eljárást.

Csakhogy a lengyel kormány ezt követően sem állt le, a tavaly decemberben benyújtott, több körben elfogadott, majd nemrégiben életbe lépett szájkosártörvénnyel kapcsolatban a Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselői által dominált lengyel törvényhozást hidegen hagyta az európai jogászszakma egyöntetű tiltakozása, pedig ilyen határozott és egységes módon eddig a 2017 óta tartó lengyel igazságügyi reform egyetlen eleme ellen sem tiltakoztak.

A lengyel jogállamiság védelmében jelenleg zajlik is a 7-es cikk szerinti eljárás, és az Európai Bizottság már kérte is átmeneti intézkedések bevezetését az Európai Unió Bíróságától, mert úgy vélik, a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsa helyrehozhatatlan károkat okoz a lengyel igazságszolgáltatás számára.

A Velencei Bizottság véleménye szerint a törvény

Rovatok