Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint a koronavírus a demokraták hoaxa, amivel el akarják mozdítani

2020. február 29., szombat 13:12

Donald Trump amerikai elnök pénteken kampánybeszédet tartott Dél-Karolina államban, Charleston városában. A helyszín és az időpont azért különösen érdekes, mert ez egy nappal a demokrata elnökjelölt-választás dél-karolinai szavazása előtt történt. Trump a beszédében sokat foglalkozott a koronavírus témájával is, amivel kapcsolatban elég vegyes üzenetet küldött a híveinek.

Először azt mondta, a járvány “a demokraták hoaxa”, amivel el akarják mozdítani az elnöki posztról.

Támadtak Oroszországgal. Oroszország, Oroszország, Oroszország. Nem nagyon jött be nekik. Aztán megpróbálkoztak az impeachment kamuval egy tökéletes telefonbeszélgetés kapcsán. És ez most az új kamu.

A koronavírusnak eddig 63 fertőzöttjét mutatták ki az Egyesült államokban, a többségük a Japánból érkezett haza a Princess Diamond turistahajó fedélzetéről. Az országon belül Kaliforniában a legvészesebb a helyzet, ott 10 fertőzöttről tudnak az egészségügyi szervek.

Trump pár mondattal a hoaxozás után már arról beszélt, hogy szerencsére Amerikának a világ legjobb járványügyi szakemberei és orvosai állnak rendelkezésére.

Nagyon, nagyon komolyan kell ezt vennünk. A legrosszabbra készülünk. A modern történelem legagresszívabb akcióját hajtjuk végre, hogy a betegség terjedését megelőzzük. Készen állunk. Készen. Totálisan készen állunk.

Trump egyébként két napja Mike Pence alelnököt a Fehér ház koronavírus-ügyi fő koordinátorává nevezte ki; ezt a posztot a sajtó “koronavírus cár” néven emlegeti, hasonlóan Obama “ebola cárjához”, akit 2014-ben jelölt ki az akkori járvánnyal kapcsolatos teendők összefogására. Trump, aki akkor még csak gazdag vállalkozó és valóságshow-sztár volt, hevesen kritizálta Obamát, hogy olyan figurára bízza az ebola elleni intézkedéseket, akinek sem orvosi sem járványügyi háttere nincs. Mike Pence-nek szintén nincs ilyen háttere.

Rovatok