Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Három zónára osztották Olaszországot, Németországban duplájára nőtt a fertőzöttek száma

2020. március 1., vasárnap 15:17 | aznap frissítve

Országos szintű rendelet váltja fel a helyi óvintézkedéseket Olaszországban, ennek alapján három zónára osztották fel az országot. Nagy-Britanniában 12 új esetet regisztráltak vasárnap, az egyik betegről még nem tudják, hogyan kapta el a fertőzést. Donald Trump bejelentette, hogy a fertőzés szempontjából kockázatos országokból az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél. Az utóbbi néhány óra legfontosabb koronavírussal kapcsolatos hírei.

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően.

Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. A vírus visszaszorítása érdekében olyan intézkedések vannak életben, mint a rendezvények felfüggesztése, oktatási intézmények, kulturális intézmények és közhivatalok munkájának felfüggesztése, közüzemi és szállítási szolgáltatások felfüggesztése. Kizárólag az alapvető szolgáltatásokat hagyják működni.

A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartományt érinti. Itt március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, felfüggesztették a tömegrendezvényeket, az éttermekben is egy méteres távolságot kell betartani. A kórházak látogatását korlátozták, illetve felfüggesztik az egészségügyi dolgozók rendes szabadságát emberhiány miatt. Piemont régióban már a nyugdíjba vonult orvosokat kérik, hogy álljanak megint munkába.

Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket. Minden iskolai kirándulást felfüggesztenek március 15-ig, azoknak pedig, akik február 14-e után tértek vissza Kínából vagy Olaszország bármelyik vörös zónás területéről, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hatóságot.

Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már közel 1700 fő. A betegek közül 41-en haltak meg, a gyógyultak száma 83.

Tucatnyi új beteg Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi hatóságok vasárnapi közlése szerint 12 új koronavírusos beteget azonosítottak Nagy-Britanniában, így már 35 betegről tudnak az országban. Eddig ez a legnagyobb ugrás egy nap alatt a fertőzések számában a briteknél.

A 12 új fertőzött kapcsán közölték, hogy ketten Iránból, hatan Olaszországból tértek haza, három beteg már az Egyesült Királyságon belül fertőződött meg (ezeket mind vissza tudták vezetni korábbi esetre), egy betegről viszont még nem tudják, hogyan kaphatta el, mert sem direkt, sem indirekt kapcsolatot nem találtak még esetében az ismert brit fertőzésekkel.

Az új fertőzéseket meglehetősen széles földrajzi körben azonosították: Londonból, Manchesterből, valamint Nyugat-Yorkshire, Hertfordshire és Gloucestershire megyékből érkezett bejelentés vasárnap újonnan kimutatott koronavírus-fertőzésekről.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette: Nagy-Britanniában a hatósági intézkedések továbbra is a vírus terjedésének féken tartását célzó szakaszban járnak, ami azt jelenti, hogy az újonnan azonosított, elszigetelt esetekben a fertőzötteket kijelölt kórházakba szállítják és részletesen felkutatják, hogy kikkel álltak kapcsolatban.

Hancock szerint azonban szélesebb körű intézkedések is lehetségesek a lakosság biztonságának garantálása és az állami egészségügyi ellátó szolgálat (NHS) tehermentesítése érdekében. A miniszter ezek közé sorolta a már nyugdíjba vonult orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek listájának összeállítását, iskolák esetleges bezárását vagy a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását.

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva az egészségügyi miniszter nem zárta ki egyes brit nagyvárosok zárlat alá vonásának lehetőségét sem, de kijelentette, hogy ennek hatalmas gazdasági és társadalmi ára lenne.

A brit hatóságok azt is közölték, hogy már 11 750 koronavírus-tesztet végeztek el, ezekből 11 715 negatív lett.

Trump a szűrés bővítését jelentette be

A koronavírus-szűrés bővítését jelentette be vasárnap Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Az elnök azt írta: a fertőzés szempontjából kockázatos országokból vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.

Trump szombaton jelentette be, hogy azokban az országokban, ahol jelentős mértékű a koronavírus-fertőzés, kötelező szűrővizsgálatot vezetnek be az Egyesült Államokba indulók számára. A szűrés az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából útra kelő utasokra vonatkozik.

Katie Miller, a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálásával megbízott Mike Pence amerikai alelnök szóvivője kifejtette, hogy az elmúlt 14 napban Kínából érkező utasokat már szűrték a vírusra, és ezt a gyakorlatot terjesztik ki most más országokra is Miller hozzátette: szükség esetén Olaszországon kívül más európai államokban is bevezetik a szűrést.

Az Egyesült Államokban 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Eddig 3600 emberen végeztek szűrővizsgálatot.

Már Luxemburgba is bejutott a vírus

Luxemburgban és a Dominikai Köztársaságban is megjelent a vírus, Németországban pedig majdnem duplájára emelkedett a fertőzöttek száma. Az MTI összefoglalójának néhány fontosabb  pontja:

Forrás: MTI, La Repubblica

(Borítókép: Henry Nicholls/REUTERS)

Rovatok