Index Vakbarát Hírportál

Luxemburg ingyenessé tette a tömegközlekedést

2020. március 1., vasárnap 12:53

Luxemburg lett az első ország, amely teljesen ingyenessé tette tömegközlekedését. A március 1-jén életbe lépett szabályozás célja az autós forgalom csökkentése - írta a Deutsche Welle. Ezzel a városi és helyközi busz- és vonathasználat is díjmentessé vált a 600 ezres Luxemburgban. Nem az EU miniállama az első, amely ezzel próbálkozik: az éllovas Észtország fővárosa, Tallinn volt, ahol már hét éve részlegesen ingyenes a közlekedés. Ez azonban csak a város lakosaira, a hét éven aluli gyerekekre, illetve a három év alatti gyerekekkel közlekedő felnőttekre igaz. Teljes, és egész országra kiterjedően még nem történt hasonló kezdeményezés.

Nagy nap a nagyhercegségben

A Nógrád megyényi ország nagy napjaként említette a 2018-ban meghozott döntés életbe lépését a közlekedési miniszter. 

Valójában nem veszít vele olyan sokat a tömegközlekedés költségvetése:

A KÉTEURÓS JEGYEK EDDIG IS CSAK A RÁFORDÍTÁSOK 8 SZÁZALÉKÁT FEDEZTÉK.

A tömegközlekedés teljes költségvetése 500 millió euró volt a világ egyik leggazdagabb országában, így a jegyekből származó 41 milliós tételről való lemondás nem is olyan nagy érvágás - főként, ha a jegyrendszer fenntartását biztosító infrastruktúra költségeinek kiesését is belekalkuláljuk.

A tömegközlekedést tehát az állam az adóbevételekből fogja fedezni teljes egészében - bár ez nem zárja ki, hogy hirdetési felületét értékesítve kereskedelmi bevételei továbbra is legyenek a tömegközlekedésnek.

Kevesebbet használná az autót ingyenes tömegközlekedés mellett?

  • 7877
    Igen, inkább tömegközlekednék
  • 1561
    Amilyen a tömegközlekedés, ingyen sem használnám

Rovatok