Index Vakbarát Hírportál

Ausztria nem enged tovább 140-nel száguldani az autópályán

2020. március 1., vasárnap 15:30

Ezután sehol sem lehet szabályosan 140-nel menni Ausztria autópályáin. Az ország másfél éven át, összesen 120 kilométeres szakaszon engedte a magasabb maximális sebességet, ám ennek a tesztidőszaknak most vége - írta az MTI.

Vasárnapra virradóra leszerelték az összes jelzőtáblát, amely az általánosan bevett 130 kilométeres óránkénti sebességnél többet engedélyezett az érintett szakaszokon.

A döntést nem közlekedésbiztonsági szempontok indokolták:

„A nagyobb sebesség nagyobb környezeti ártalmat okoz” - indokolta az átmeneti intézkedés visszavonását Leonore Gewessler zöldpárti közlekedési miniszter.

A 140-es tempó 2018 augusztusa óta volt megengedett 5 és 22 óra között az A1-es autópálya 88 kilométernyi szakaszán Alsó-Ausztriában és 32 kilométeren Felső-Ausztriában.

A sebesség felső határát a miniszter elődje, a szabadságpárti Norbert Hofer emelte meg, hogy bebizonyítsa, egy kicsivel magasabb sebesség nem hat ki negatívan a környezetre vagy a balesetek számára.

Az exminiszter vasárnapi közleményében sajnálattal vette tudomásul a sebességkorlátozás visszaszigorítását. Hofer szerint „az osztrák autópályák jobbfajta országutakká züllenek le”. Úgy vélte, hogy a Tempo 140 nevű projekt eltörlése nélkülöz minden logikát.

Rovatok