Index Vakbarát Hírportál

Üres a milánói dóm nagyböjt első vasárnapján

2020. március 1., vasárnap 18:10 | aznap frissítve

A koronavírus miatt sok templom zárva tart Észak-Olaszországban. Köztük a milánói székesegyház is üresen állt a húsvét előtti nagyböjt első vasárnapján. A misét azonban zárt ajtók mögött megtartotta Mario Delpini milánói érsek, az olasz közszolgálati tévé egyik csatornája, a Rai 3 pedig közvetítette.

Az érsek felhívta a hívek figyelmét arra, hogy annak ellenére, hogy nem biztonságosak jelenleg a csoportos gyülekezők, még lehet ugyanannyi időt szentelni a csendre és az imádkozásra, illetve hogy az elmúlt napok félelmei nem feltétlenül arányosak a valódi veszélyekkel, viszont a koronavírustól való félelem egyesíti a hívőket a gonosz elleni küzdelemben.

Milánóban a dómnak egy kis részét tartják csak nyitva korlátozott időtartamban az imádkozni járó hívőknek, miséket viszont egyáltalán nem tartanak.

Róma központjában is zárva tart két templom, a San Luigi, ami a franciák nemzeti temploma az olasz fővárosban, és a Sant'Ivo dei Bretoni. Az előbbi esetében a római francia nagykövetség hozta meg a döntést a bezárásról, miután az egyik pap elkapta a koronavírust Rómából Franciaországba hazamenet. A 43 éves papot jelenleg Párizsban kezelik kórházban, a templom újranyitásáról még nincsenek információk.

Eközben az olasz gazdasági miniszter, Roberto Gualtieri azt nyilatkozta a La Repubblica-nak adott interjújában, hogy Olaszországnak 3,6 milliárd euróra van szüksége a koronavírus-helyzet kezelésére. Nem gondolja, hogy Brüsszel vitatná az összeg szükségességét, hiszen döntő szerepe van a vírus gazdasági következményeinek leküzdésében. Az eurócsoport szerdán méri fel egy telefonkonferencia keretein belül a koronavírus vészhelyzetet. Ide Mario Centero, az eurócsoport elnöke a nem eurozónába tartozó országok minisztereit is meghívta.

(Corriere della Sera, La Repubblica)

Rovatok