Index Vakbarát Hírportál

Raklapokon állt a készpénz

2020. március 2., hétfő 20:26

Három évvel ezelőtt, 2017 telén kőkemény bűnözők raboltak el egy férfit a dél-lengyelországi nagyvárosban, Krakkóban. Több millió forintnak megfelelő zlotyt követeltek a családtagjaitól és hogy jelezzék, nem viccelnek, kis híján meg is ölték az áldozatot. Brutálisan megkínozták, összeverték, a térdkalácsát ripityára törték, a lábát eltörték, az ujját és a füleit megpróbálták levágni, de végül megkapták a pénzt. Az emberrabló bandát a lengyel Cracovia focicsapat egyik hírhedt huligánja, Adrian Z., vagy ahogy a barátai hívták, Zielony, valamint két fivére, Jakub és Marius vezette.

Az emberrablásnak csúnya vége lett. Bár Zielonyék megkapták azt a pénzt, amit akartak, de miután híre ment, a rendőrséget is magukra szabadították. A nyomozók hónapokig figyelték őket, egy terrorellenes egység végül lecsapott rájuk.

A rajtaütés során Zielony a fegyveréért nyúlt, de a kommandósok esélyt sem adtak neki: lelőtték.

Utána megpróbálták ugyan újraéleszteni, hiába. Zielony bűntársait, köztük két testvérét is elfogták, letartóztatták, emberrablással, kínzással és drogkereskedelemmel gyanúsították meg őket. A Cracovia huligánjai bosszúval fenyegetőztek és megüzenték, hogy

Zielony gyilkosai vére folyóként fog folyni,

de a fenyegetésből aztán nem lett semmi.

  

Zielony halálával a zsaruk azt gondolták, leszámoltak a bűnszervezettel, ami a Cracovia huligánjaira épült és rendkívüli kegyetlenségéről volt hírhedt. A lengyel ultrák már eleve brutálisabbak, durvábbak, mint más nációk huligánja, a gyilkosság sem számít náluk rendkívülinek. 2011-ben például a Cracovia egyik fő szurkolóját támadta meg egy késekkel és baseball ütőkkel felfegyverzett csoport Krakkóban és bár a férfi megpróbált egy szemetesautóban elbújni, miután utolérték, halálra verték és késelték. 

A Cracovia ultráit, legalábbis Zielonyt és társait sokkal inkább tartották a rendőrök bűnözőknek, mint huligánnak, nem alaptalanul. Az emberrablás nem egy egyedi eset volt, hanem Zielony csapatának egyik bevételi forrása a kokain-és a marihuánakereskedelem mellett, amit bizonyíthatóan 2015 és 2017 között folytattak. A banda ez idő alatt nagyjából 3,5 milliárd forintnyi kábítószert forgalmazott a többségében ultrákból álló terjesztői hálózatán keresztül. A drogot Hollandiából és Spanyolországból csempészték be Lengyelországba. A futballhuligánok a meccsek szervezése mellett folytatták a nemzeteken átívelő kábítószer-kereskedelmet. 

Amikor Zielonyt lelőtték, a nyomozóknak fogalmuk sem volt arról, hogy a bandavezér gyönyörű barátnőjének, az akkor 28 éves Magdalena Kralkának milyen ambíciói vannak. Zielony halálával vákuum keletkezett a lengyel alvilágban, a korábban pedig a kábítószerkereskedelemben egyfajta brókerként tevékenykedő nő pedig ezt azonnal kihasználta. A 172 centiméter magas, vékony, zöld szemű, szőke hajú Kralka a volt barátja révén ismerte a drogkereskedés folyamatait. A Cracovia ultrái közül azokra épített, akik Zielony bandájához tartoztak, de nem kerültek rendőrkézre: velük húzott fel egy új értékesítési hálózatot.

Az új bűnszervezet olyan jól működött, hogy hamarosan havi másfél millió euró értékben importált kokaint Lengyelországba, főleg Spanyolországból.

A Kralka által vezetett bandának több raklapnyi készpénze lett a kokainból. Annyi pénz, hogy már nem tudtak vele mit kezdeni.

De hiába konspiráltak jól, a bűnszervezetekre szakosodott lengyel rendőröknek egy idő után leesett, hogy Zielony néhai barátnője áll az újonnan megerősödött maffiacsoport mögött. Igaz, mire ezt a nyomozók felfogták, Kralkának már annyi pénze volt, hogy még jobban el tudott rejtőzni a hatóságok elől. Üzlettársai a drogból származó pénzeket krakkói ingatlanokba fektették be, a nő pedig sokkal jobban ki tudta terjeszteni az általa épített birodalom határait, mint egykori barátja.

2018 őszétől már keresték a nőt a lengyel rendőrök.  Amikor kiadták ellene az elfogatóparancsot, az internetes kommentek a külsejére fókuszáltak. "Majd én elrejtem", "szívesen eltöltenék vele öt évet", "én is szívesen keresném" - ilyen és ehhez hasonló kommentek jelentek meg, amikor az Interpol körözéséről számolt be a lengyel sajtó. Az Interpol kiadta ellene az úgynevezett vörös riasztást. Ez a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel az Interpol tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta. Mivel Interpol nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot, hiszen ahhoz nincs jogköre, ezért szokták ezt a vörös riasztást kiadni, ami hasonló erővel bír.

A modellalkatú nő igazi sztárbűnözővé vált a hazájában. Még februárban, nem sokkal Kralka elfogása előtt egy lengyel filmrendező, aki Bad Boy címmel forgatott filmet a maffia és a labdarúgó klubok összefonódásáról, videóüzenetben hívta meg a premierre a maffiafőnöknőt. A filmrendező videójára reagálva a lengyel rendőrség is megüzente Kralkának, hogy már nagyon várják Lengyelországba, a repülőjegyét is megvették.   

2018. november 24-én Kralkát egy autó csomagtartójában szöktették ki Lengyelországból. A rendőrség ugyan nem tudta, de időközben teljesen megváltoztatta a külsejét, a haját barnára festette. Az biztos, hogy a lengyelek végig a nyomában jártak és kaphattak információkat az alvilágból is, máskülönben nem tudták volna meg, merre keressék a nőt. A Lengyel Központi Célkörözési Egység mindenesetre idén február 27-én este értesítette a magyar rendőröket, hogy vélhetően Magyarországra érkezik a nő. 

Ennek alapján a magyar fejvadászok a társszervek közreműködésével beazonosították, hogy Kralka hol bujkálhat Budapesten, de budapesti a rendkívül jól konspiráló maffiafőnök kicselezte a zsarukat és ismét meg tudott szökni. Megint egy autó csomagtartójában jutott ki az országból, és ezúttal Szlovákiába ment.  

A rendőrség közlése szerint a lengyel, a magyar és a szlovák rendőrök közel 20 órás nemzetközi műveletben folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, így aztán a szlovák hatóságok február 28-án, a délutáni órákban, menekülés közben elfogták a nőt.  Úgy tudni, egy bérautóban utazott, amikor a rendőrök a szlovákiai Zólyomnál megállították az autót és betörték a kocsi ablakát. A nő meglepődött, hogy elfogták. Lengyel sajtóbeszámolók szerint már egyáltalán nem úgy néz ki, mint a körözési fotóján és bár hangoztatta, hogy nem ő az, akit keresnek, a nyomozókat ez természetesen nem győzte meg.  

Az általa vezetett bűnszervezetet 120 kilogramm kokain és 5,5 tonna marihuána kereskedelmével gyanúsítják a lengyel hatóságok.

Kralka elfogásával persze legfeljebb csak az általa irányított bűnszervezetet tudják felszámolni, magát a piacot nem. A lengyel kokainpiac amúgy nem számít kicsinek Európán belül. Tavaly év végén éppen egy észak-lengyelországi kikötőben két tonna, Kolumbiából származó kokaint, ami 7,5 millió fogyasztó adagját elégítette volna ki. Ez volt eddig a legnagyobb kokainfogás Lengyelországban. Az országban leginkább a marihuánára van vásárlói igény, de az utóbbi években az amfetaminok iránt is jelentősen megnőtt a kereslet

Borítókép: Magdalena Kralka / Rendőrségi felvétel

Rovatok