Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a koronavírus miatt a dél-koreai szektavezető

2020. március 2., hétfő 10:59

A szektának tekintett Jézus Sincshondzsi Egyháza vezetője, Li Mani hétfőn egy sajtótájékoztatón térdre ereszkedett, és bocsánatot kért Dél-Koreától a koronavírus elterjedésében játszott szerepe miatt, írja a BBC.

Li Mani nem adta ki időben a 230 ezer tagot számláló szekta egyes tagjainak a nevét, így megnehezítette, hogy útját állják a fertőzésnek. A szöuli városvezetés nemrég nyomozást kezdeményezett a rendőrségnél Li Mani és egyházának 11 tagja ellen. 

Dél-Koreában a vírus hétfőre már több mint négyezer embert fertőzött meg, és 26 életet követelt. A BBC szerint a fertőzöttek körülbelül 60 százaléka a szekta tagja. Elkapta a vírust maga a szektavezető is. A múlt hét végén Dél-Koreában már gyorsabban terjedt a koronavírus, mint Kínában. 

Ahogy korábban írtuk: a gyanú szerint a szektán belül egy 61 éves asszony terjesztette el a vírust egy tegui rendezvényükön, ahol több mint ezren voltak órákon át összezsúfolva, és aztán a tagok tovább vitték az ország több részébe. Ezért lett volna fontos tudni, kik a tagok és pontosan hol tartózkodnak. A Jézus Sincshondzsi Egyházának tagjai ugyanakkor titkolják, hogy ide tartoznak, még a családtagjaik sem szoktak tudni róla. Végül az alapító azzal a feltétellel egyezett bele, hogy átadja a rendőrségnek a tagok adatait, ha azok nem kerülnek nyilvánosságra.  

"Bár nem volt szándékos, sok ember megfertőződött. Megtettünk mindent, amit csak tudtunk, de képtelenek voltunk megakadályozni" - mondta hétfőn a 88 éves vezető, aki magát Jézus második eljövetelének tartja. 

Rovatok