Index Vakbarát Hírportál

56 év börtönt kapott egy fehér felsőbbrendűséget hirdető banda tagja

2020. március 2., hétfő 14:59

Emberölés és fegyverhasználat miatt 56 év életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Orange Megyei Kerületi Ügyészi Hivatal egy fehér felsőbbrendűséget hirdető banda tagját. A 40 éves, Los Alamitos-i Craig Matthew Tanbert decemberben ítélték el a 22 éves, iráni-amerikai Shayan Mazroei meggyilkolása miatt, írja a CNN az ügyészi hivatal pénteki közleménye alapján.

Shayan szüleitől elrabolták az egyetlen fiukat és egy életnyi emléket. Az ítélet megszületett, és ez (Tanbert) egész felnőtt életében rácsok mögött tartja majd, és meggátol egy hidegvérű gyilkost abban, hogy más ártatlan embereket bántson, és életeket tegyen tönkre

– írta a közleményben a Todd Spitzer kerületi ügyész.

A gyilkosság még 2015 szeptemberében történt a Laguna Niguel bárban. Tanber és barátnője kimentek dohányozni a bár elé, itt találkoztak Mazroei-val, akit a nő becsmérelni kezdett, rasszista megjegyzéseket tett rá, majd többször le is köpött, ezután pedig visszakényszerítette a bárba. A kidobó ezután arra kérte a párt, hogy hagyják el a bárt. A videofelvételek tanúsága szerint Tanber később visszatért a helyszínre, ahol megütötte Mazroei-t, majd kétszer megkéselte: egyszer szíven, egyszer pedig vállon szúrta. A férfit kórházba szállították, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy végül életét vesztette.

Noha Tanber akkor megszökött, a rendőrök három nappal később letartóztatták egy motelben, mindössze három hónappal azután, hogy szabadult. Korábbi ügyeit ő maga is elismerte:  2007-ben szándékos emberölést követett el, valamint részt vett egy 26 éves férfi meggyilkolásában, miután az pénzt lopott egy másik, fehér felsőbbrendűséget hirdető bandatag exbarátnőjétől. 

Rovatok