Index Vakbarát Hírportál

36-ra ugrott a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

2020. március 2., hétfő 07:44 | aznap frissítve

Anglia újabb 12 és Skócia első betegével hétfőre harminchatra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban. Hétfőn összeül a rendkívüli helyzet megvitatására a kormány - írta a BBC.

A kormányzat gyors tanácskozásainak helyet adó iroda nevéből közkeletűen Cobra-bizottságnak nevezett megbeszélést az indokolja hogy a 36 eset a kormány több tagja és az egészségügyi szervezet képviselői szerint új szintet jelentenek a vírus terjedésében, ugyanakkor pánikra nincsen ok, bár Boris Johnson szerint

kevés kétség lehet afelől, hogy változást hoz az ország mindennapjaiba”

a járvány.

Az újabb 13 esetből három ahhoz a Surreyben élő férfihoz köthető, aki az első olyan koronavírusos beteg volt az országban, aki a fertőzést nem külföldön szerezte.

Külföldön jelenleg a spanyolországi Tenerifén 150 brit van karanténban abban a hotelben, ahol egy olasz orvos betegsége miatt rendeltek el zárlatot. a magyar vendégeket is érintő zárlat alatt egyelőre csupán egy újabb fertőzést regisztráltak, többeket már kiengedtek a szálloda nemkifogástalan karanténjából. 

A brit kormány a járvány további kezelésének tervét dolgozza ki a hétfői ülésen - arra az esetre, ha újabb szintet lépne a fertőzés az egészségügyi hatóság a frissen nyugdíjazott orvosokat, nővéreket is bevonja a kezelésbe - közölték kormányzati források. Ez kézenfekvő, ám nem teljesen világos, hogyan éri ezt el a kormány, különösen, hogy a fertőzés épp az idősebbekre veszélyesebb, a halálos áldozatok nagy többsége a 65 év felettiek közül került ki. (A fertőzések arányában a koronavírus halálozási rátája 2-3 százalék, ami jóval magasabb a 0,1 százalék körüli influenzánál, de jóval alacsonyabb a 10-20 százalékos SARS-nál és MERS-nél. Ugyanakkor a 65 év felettiek esetében a halálozási ráta már magasabb, mint 3 százalék.)

Több home office, kevesebb kockázat

Az ülésen Boris Johnsonnal együtt részt vesz a skót kormányfő, Nicola Sturgeon is. A brit miniszterelnök szerint az egyik változás, amit az ország életébe hozhat a fertőzés, az lesz, hogy többen fognak otthonról dolgozni egy időre. Nem kizárt, hogy később tanítási szünetet rendelnek el az iskolákban és törölnek több rendezvényt is, kerülendő az újabb fertőzés kockázatát.

Rovatok