Index Vakbarát Hírportál

Irán nem engedi ellenőrizni a nukleáris létesítményeit

2020. március 3., kedd 16:05

Irán jóval több uránt dúsított már eddig annál, mint amennyit a 2015-ben kötött atomalku maximált, ráadásul nem engedi ellenőrizni több létesítményét - írja az MTI a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megállapításai alapján.

Az országban már több mint egy tonna - 1020 kilogramm és 90 dekagramm - dúsított urán van, ötször annyi, mint amennyit az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal - az úgynevezett hatokkal - megkötött atomalku enged.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban felrúgta az egyezményt - és újra gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtotta Iránt -, Teherán pedig erre hivatkozva kezdte megszegni tavaly a megállapodást. Idén januárban pedig újra urándúsításba kezdett.

Egy másik jelentésben Rafael Grossi, a NAÜ vezérigazgatója kitért arra, hogy Teherán nem hajlandó tájékoztatni gyaníthatóan be nem jelentett nukleáris tevékenységéről három helyszínt illetően, és megatagadta ezek közül kettő esetében januárban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértőinek, hogy ellenőrizhessék az objektumokat.

"A NAÜ vezérigazgatója felszólítja Iránt, hogy haladéktalanul működjön együtt mindenben az ügynökséggel, engedje mielőbb a NAÜ ellenőreit az objektumokhoz" - áll Grossi jelentésében.

Rovatok