Index Vakbarát Hírportál

Már több mint 90 ezer embert fertőzött meg a koronavírus

2020. március 3., kedd 12:07

Hétfő este nyolc újabb ország jelentette, hogy megjelent a koronavírus területén: Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország. Kedden Ukrajna is közölte, hogy van egy koronavírusos beteg, és Gibraltárból is jeleztek megbetegedést.

Kedd délelőtt 10 órakor a világ 76 országában 90 914 fertőzést tartottak számon. Közülük 3116-an haltak meg. Az új fertőzések száma 763, a haláleseteké 38.

Ázsiában már nem Kínában, hanem Dél-Koreában a legsúlyosabb a helyet. Míg Kínában lassul a járvány terjedése, Koreában egy nap alatt több mint ezer új megbetegedést jeleztek, 5186 a fertőzöttek száma, és 34-en haltak bele a koronavírusba.

A betegség főleg egy keresztény kisegyház, a Sincshondzsi tagjainak körében terjedt el. Az egyház már át is adta 310 ezer hívőjének adatait, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését.

Németország 31 új megbetegedést jelentett kedden, amivel 188-ra nőtt a fertőzöttek száma. Franciaországban bezártak körülbelül 120 iskolát a járvány két fő gócpontjában: Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés 35 ezer, illetve 9 ezer diákot érint.

Peking vezetése bejelentette kedden, hogy mindenkinek, aki Dél-Koreából, Japánból, Iránból vagy Olaszországból érkezik a városba, 14 napra karanténba kell vonulnia.

Iránban van a betegség egyik globális gócpontja a kínai Vuhan város után, és Kína után Iránban haltak meg a legtöbben a betegségben, hétfői bejelentés szerint legalább 66-an. A fertőzöttek száma 1501.

Iránban a lakosság egyre hevesebben bírálja az ország vezetését a járvány miatt, és sokan úgy gondolják, hogy az áldozatok száma jóval több annál, mint ahányat hivatalosan közölnek.

Az Egyesült Államokban már több mint száz koronavírusost azonosítottak, 12 államban van jelen a betegség, Washington és Kalifornia a leginkább érintett. A szakemberek még több megbetegedést várnak. Hogy megelőzzék a járványt, a hétvégéig akár egymillió tesztet is elvégezhetnek az egészségügyi intézményekben. 

Rovatok