Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel szerint szólnunk kellett volna a tranzitzóna lezárása előtt

2020. március 3., kedd 08:38

Az Európai Bizottság vizsgálja a vasárnap bejelentett intézkedést, amely szerint Magyarország határozatlan időre felfüggeszti a menedékkérők beengedését a tranzitzónákba a koronavírus-fertőzés veszélye miatt, írja a Népszava.

Adalbert Jahnz szóvivő a lapnak elmondta, „az intézkedéseknek arányban kell lenniük a veszély nagyságával, és egyeztetni kell azokat a többi tagállammal. Ezen felül a rendelkezéseket összhangba kell hozni a menedékkérők visszaküldését tiltó elvvel és az EU menekültügyi jogszabályaival is”.

Az ügy előzménye, hogy Reçep Tayyip Erdoğan török elnök úgy döntött, nem tartóztatja fel tovább a náluk feltorlódott menekülteket, és ezzel felrúgta az Európai Unióval 2016-ban kötött megállapodást. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap úgy fogalmazott, hogy Magyarország senki sem fog beengedni, „erre nem vezet út”.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök hétfőn ötfős munkacsoportot nevezett ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos egyeztetések levezénylésére.

Rovatok