Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban 10 millió maszkot osztottak szét

2020. március 3., kedd 16:01

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez, írja az MTI.

„Tízmillió maszk kamionokkal elindult az ország négy sarkába és minden gyógyszertárat feltöltünk" – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, aki szerint még nincs járvány, de megvan a veszélye annak, hogy az lesz.

A 10 millió maszkon kívül 5 millió sebészeti maszkot is kiosztottak a megyei egészségügyi központok és idős emberekkel foglalkozó intézmények.

Az intézkedéssel egy időben kedden arról tájékoztatott Emmanuel Macron francia elnök, hogy állami felügyelet alá veszik az egészségügyi maszkok piacát, gyártását és készletét, hogy azokhoz jusson el, akiknek valóban szükségük van rá.

Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak (a szám egy nap alatt hatvannal emelkedett), hárman közülük meghaltak.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter jelezte, hogy a csalás elleni hivatal vizsgálatot indított az egészségügyi maszkok és a kézfertőtlenítő gélek árának megduplázódása, egyes helyeken háromszorosára emelkedése miatt. A kormány azt tervezi, hogy befagyasztja ezen termékek árát. 

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter eközben arról tájékoztatott, hogy országszerte mintegy 120 iskolát bezártak, elsősorban abban a két régióban, amelyek az új típusú koronavírus gócpontjai Franciaországban. Az intézkedés 35 ezer diákot érint a Párizstól északra található Oise megyében, és 9 ezret a nyugat-franciaországi Bretagne-ban található Morbihan megyében. További iskolabezárások várhatóak még, de általános bezárások nem lesznek.

„Semmi értelme mindenkit karanténba tenni, lebénítani az országot, az kontra-produktív lenne" – mondta az oktatási miniszter.

Rovatok