Index Vakbarát Hírportál

Trump a koronavírus elleni harcra adományozza negyedéves fizetését

2020. március 3., kedd 20:20 | aznap frissítve

100 ezer dollárt, vagyis negyedéves fizetését adományozta a koronavírus elleni harcra Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, közölte a Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham kedden Twitteren.

Trump a 2019-es negyedik negyedéves fizetését adományozta a járvány elleni küzdelemre – korábban többek közt a tisztifőorvos irodáját, a Belbiztonsági Minisztériumot és a veterán katonák szervezetét is támogatta, és eddig minden negyedéves csekkjét jótékony célra továbbította.

Az amerikai kormány múlt héten 2,5 milliárd dollárt különített el a koronavírus elleni harcra, de már akkor látszott, hogy ez kevés lehet, a végső összeg így 6-8 milliárd körül lehet majd. Az Egyesült Államokban is arra készülnek, hogy erősödni fog a járvány, egymillió tesztet végeznének szűk egy hét alatt.

Eközben kilencre nőtt a koronavírus miatt meghalt amerikaiak száma. Egyikük egy hat nappal korábban, Seattle környékén meghalt idős ember, akinek a szervezetében csak mostanra azonosították a halált okozó fertőzést. A New York Times információi szerint az áldozatot még február 24-én szállították kórházba, ahol két nap múlva életét vesztette, az elvégzett vizsgálatok viszont csak most mutatták ki a koronavírus jelenlétét. A hét halott mellett 108 fertőzöttről tudnak az Egyesült Államokban a keddi információk alapján.

Kedden korábban fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot az amerikai jegybank, a Federal Reserve. Ilyen mértékű váratlan közbeavatkozásra utoljára a 2008-as gazdasági válság idején volt példa.

Rovatok