Index Vakbarát Hírportál

Iránban már 92 áldozata van a koronavírus-járványnak

2020. március 4., szerda 13:41

Már majdnem minden iráni tartományban jelen van az új koronavírus, az iráni állami tévé pedig bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem. A teheráni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy

az utóbbi egy napban 586 újabb embernél mutatták ki a fertőzést, és 15-en haltak meg a betegségben, így szerdáig 92 halálos áldozatot követelt az új vírus.

A Közel-Keleten 3140 fertőzött van, a nem iráni eseteknek is azonban Iránhoz van köze, amely a járvány egyik gócpontja a világon a kínai Vuhan város után. 

A vírus az iráni állami vezetés sok tagját is megfertőzte. Az IranWire hírportál szerdán azt jelentette, hogy Iránban a tesztek alapján fertőzöttnek bizonyult Esak Dzsahangiri első alelnök is. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője még kedden kijelentette, hogy az ország hadban áll a koronavírussal, és felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában.

Az országban kedden úgy döntöttek, hogy több mint 54 ezer elítéltet engednek szabadon ideiglenesen, azt remélik, hogy így megállíthatják a vírus terjedését a börtönben összezárt elítéltek között. 

Irakban közölték, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy idős ember az észak-iraki kurd autonóm területen, Szulejmaníja városban. Az országban 31 fertőzéses eset van, egy iráni diák és 30 iraki állampolgár, aki Iránban járt.

(MTI, Index)

Rovatok