Index Vakbarát Hírportál

A szlovák államfő megbízta a kormányalakítással Igor Matovičot

2020. március 4., szerda 13:26

Szerdán megbízta az új kormány megalakításával Igor Matovičot a szlovák államfő, Zuzana Caputová, miután a múlt szombati parlamenti választásokon Matovič pártja, a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL'aNO) nyert.

AZ MTI híre szerint Zuzana Caputová már hétfőn megbeszélést tartott az OL'aNO elnökével a leendő kormány összetételéről, de akkor még azt mondta: mielőtt még megbízást ad a kormányalakításra, találkozni akar három másik, parlamentbe bejutott párt elnökével, azért, hogy ők is megerősítsék, hajlandóak koalícióba lépni. Caoutová a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina), a klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), a centrista liberális Emberekért párt vezetőivel ült le beszélni, az érintettek pedig megerősítették, hogy készek részt venni egy Matovič vezette kormánykoalícióban. Egyedül az Andrej Kiska (Emberekért párt) vezette párt az, amelyik vezetőségének még meg kell erősítenie a döntést csütörtökön. 

Caputová, miután megbízta kormányalakítással az OL'aNO elnökét, azt mondta: a leendő kabinet nagy bizalmat kapott a választásokon, ez egyúttal komoly felelősséget ró rájuk. Hozzátette: bízik benne, hogy ezzel a leendő kormányt alkotó összes párt vezetője tisztában van, mivel „rövid időn belül, legitim és új kormányra van szükség".

Mindent megteszek annak érdekében, hogy belátható időn belül olyan kormánya legyen Szlovákiának, amelyről a történelemkönyvekben úgy fognak megemlékezni, hogy az ország legjobb kormánya volt

– jelentette ki Igor Matovič a megbízatás átvétele után. Hozzátette: azt akarja, hogy az új kormány  „olyan érzést hozzon az emberek lelkébe, hogy az ország mindegyiküké.”

Igor Matovič már a szombati voksolás végeredményének közzététele előtt bejelentette, hogy egy alkotmányozó többséggel rendelkező kormányt szeretne alakítani. Ez most, úgy tűnik, sikerülhet neki. A szombati parlamenti választáson az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL'aNO) nevű jobboldali ellenzéki mozgalom győzött, a voksok 25,02 százalékát megszerezve. Az új összetételű pozsonyi törvényhozásba hat párt jutott be.

Rovatok