Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy titkos listát az Argentínában élt nácikról

2020. március 5., csütörtök 05:43

Egy régi Buenos Aires-i raktárépületben találtak egy listát 12 ezer náci nevével, akik az 1930-as évektől Argentínában éltek, jelentette be a Simon Wiesenthal Központ (SWC) nevű zsidó emberi jogi szervezet az MTI beszámolója szerint.

Bár megpróbálták megsemmisíteni a bizonyítékokat az akták elégetésével, a nyomozás kiderítette, hogy a listán szereplők nagy része pénzt utalt egy zürichi banknál vezetett számlákra. 

Úgy gondoljuk, hogy ezeken a számlákon olyan pénzt helyeztek el, amelyet a nemzetiszocializmus zsidó áldozataitól loptak el

– közölte a náci háborús bűnösök után nyomozó szervezet. 

Az SWC szerint a lajstromon szereplők közül többen is kapcsolatban álltak olyan – a náci hatalomhoz közel álló – vállalatokkal, amelyek a második világháború alatt feketelistán voltak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.  

A zürichi székhelyű Crédit Suisse bank állásfoglalásban reagált az argentínai bejelentésre. Ebben azt írják, 1997 és 1999 között vizsgálóbizottság nyomozott a holokausztáldozatokhoz köthető svájci bankszámlák ügyében, és megpróbálták a lehető legteljesebb képet kialakítani a témában. Bejelentették, hogy ismét megvizsgálják az ügyet. 

A második világháború után több tucat náci háborús bűnös, köztük Josef Mengele és Adolf Eichmann is Argentínába menekült, ahol évekig hamis személyazonosság alatt éltek.

Rovatok