Index Vakbarát Hírportál

Az USA 2,5 billió forintot költ a koronavírus elleni harcra

2020. március 5., csütörtök 10:14

Az amerikai képviselőház szerdán 8,3 milliárd dollárt (2,5 billió forintot) szavazott meg a koronavírus elleni küzdelemre – írja az MTI. Ez jóval magasabb összeg, mint amiről korábban szó volt: múlt héten Donald Trump elnök még 2,5 milliárd dollárt kért erre a célra a kongresszustól. (Azóta a saját negyedéves fizetését is felajánlotta erre a célra, ami inkább szimbolikus gesztus, mint számottevő forrás.)

A szavazás után Mike Pence amerikai alelnök, aki a vírus elleni országos intézkedéseket koordinálja, elmondta, hogy az összegből 3 milliárd dollárt fordítanak a vakcina kutatására, és a tervek szerint külön egymilliárdot juttatnak kistelepüléseknek is.

Kaliforniában szerdán Gavin Newsom kormányzó egészségügyi szükségállapotot hirdetett az állam egész területére, miután egy Sacramento melletti kórházban koronavírusos fertőzésben meghalt egy 71 éves férfi. Az Egyesült Államokban eddig 11 halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus. Tíz halálos áldozat az északnyugati Washington államban volt, de a betegség átterjedt már New York államra, Nebraskára és Texasra is. Washington állam és Florida a hét végén szintén rendkívüli állapotot hirdetett.

Az Egyesült Államokban a cikk írásának pillanatában 159 betegnél diagnosztizálták az új típusú vírus okozta tüdőgyulladást. A fertőzöttek valós száma azonban ennél jóval magasabb lehet, mert a jelek szerint az amerikai helyzet sokkal súlyosabb, mint amilyennek elsőre tűnt. Washington államban valószínűleg már legalább hat hete észrevétlenül jelen van a vírus, és akár 1500 fertőzött is lehet, akikről senki sem tud, így el sem lehet őket különíteni, ami a járvány további ugrásszerű terjedéséhez vezethet.

(Borítókép: Maszkot viselő nő New Yorkban. Fotó: Brendan Mcdermid / Reuters)

Rovatok