Index Vakbarát Hírportál

Fegyverrel zavarják át a törökök a menekülteket a görög határnál

2020. március 5., csütörtök 11:45

Törökország ezer felfegyverzett határőrt küld a görög határra csütörtökön, hogy visszatartsa a Görögországból visszaforduló menekülteket, jelentette be Süleyman Soylu, török belügyminiszter a Reuters cikke szerint.

Hozzátette, 4900 EMBER PRÓBÁL VISSZAJUTNI TÖRÖKORSZÁGBA, miután a görög hatóságok 164 menekültet megsebesítettek a határon. 

Ez most azt jelenti, hogy se a törökök, se a görögök nem akarják beengedni a határon a menekülteket.

A török kormány múlt pénteken jelentette be, hogy  megnyitja a kapukat Európa felé, és felfüggeszti a közúti és határellenőrzéseket. 

Azután döntött így Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy a szíriai Idlíb tartományban légitámadás ért egy török katonai épületet, amelyben 33 török katona vesztette életét. 

Az elmúlt napokban több tízezren vonultak a görög–török szárazföldi határra, ahol a görög hatóságok könnygázzal tartóztatták fel őket.

Görögország azóta újabb katonai erőket csoportosított a török határhoz, és felfüggesztette egy hónapra a menedékkérelmek elbírálását. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy 350 millió euró azonnali segítséget nyújt az EU migrációkezelésre a görög kormánynak. A Bizottság elnöke az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökével a héten a görög–török szárazföldi határra látogatott, hogy kifejezzék a szolidaritásukat a görög kormány felé, és a helyszínen mérjék fel, milyen segítségre van szüksége a görög hatóságoknak ahhoz, hogy a menekültáradattal megbirkózzanak.

Arról, hogy Erdoğan játszmájának milyen hatása lehet Európára, itt írtunkebben a videóban pedig összefoglaltuk a legfontosabb fejleményeket. 

A menekültekkel zsarolja Erdoğan az Európai Uniót

(Borítókép: Menekültek Törökországban. Fotó: Marko Djurica / Reuters)

Rovatok