Index Vakbarát Hírportál

Újabb iráni kormányzati tanácsadó halt bele a koronavírusba

2020. március 6., péntek 12:19 | aznap frissítve

Csütörtök este az iráni vezetés egy újabb tanácsadója lett a koronavírus áldozata: Husszein Sejhuliszlám (Hossein Sheikholeslam), a külügyminiszter tanácsadója már a hatodik vezető kormányzati tisztviselő vagy politikus az országban, aki belehal a koronavírus miatti fertőzésbe, adta hírül az IRNA hírügynökség.

Seikholeszlam az ország veterán diplomatájának számított, 1979-ben, még diákként részt vett a teheráni amerikai nagykövetségen zajló túszdrámában is, 1981-97 között pedig külügyminiszter-helyettesként szolgált.

Seikholeszlam mellett még öt kormánytanácsadó és parlamenti képviselő vesztette életét a szakértők szerint a hivatalos számoknál jóval súlyosabb iráni koronavírus-járványban eddig, de a vírus miatt  halt meg Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi is. Szerdán az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem.

Az országból péntekre 1234 új fertőzést és 16 új halálesetet jelentettek – összesen már 4747 fertőzött és 124 halott van az országban a pénteki tájékoztatás szerint, ezért a kormány felvetette, hogy korlátoznák a városok közötti utazást, hogy ezzel is megakadályozzák a vírus terjedését, miután már az ország 31 tartománya érintett.

Ezzel már átlépte a fertőzöttek száma a 100 ezret a világon – péntek délelőtt 100 162 fertőzöttet, 3406 halálesetet és 55 812 gyógyultat tartottak számon világszerte. A vírus március 6-ig 93 országban jelent meg.

Rovatok