Index Vakbarát Hírportál

Budapestről hazatért szabadkai férfi az első szerb koronavírusos

2020. március 6., péntek 11:06

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter közlése szerint Szerbiában is megjelent a koronavírus, a miniszter péntek reggel arról tájékoztatott, hogy

egy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét először az országban.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a 43 éves férfi Budapesten a nővérénél járt, akinek már voltak vírusos tünetei, hazatérte után pedig saját magán is tapasztalta a fertőzés jeleit. A csütörtök esti vizsgálatok péntek reggel erősítették meg, hogy a férfi az új típusú koronavírussal fertőződött meg, ezért a szabadkai kórházban különítették el, írja az MTI.

Megtörtént az, amire mindannyian számítottunk, sajnos megvan az első szerbiai koronavírus-fertőzött. Az a legfontosabb, hogy jól érzi magát. Egy 43 éves férfiről van szó, aki az utóbbi időben többször is járt Budapesten. Ott él a testvére, akikek az influenzához hasonló tünetei voltak, és tüdőgyulladást kapott. A férfi miután hazaért, hasonló tüneteket észlelt magán, mint amilyeneket a testvére, ezért a gyermekeit falura küldte rokonokhoz, és ő maradt egyedül otthonában feleségével. Ő maga az elmúlt napokban nem járt sehova, felesége beszerzett számára mindent

idézi a Magyar Szó a minisztert.

A következő lépésként visszakövetik, kik kerültek kapcsolatba a szabadkai férfival, hogy őket is kivizsgálhassák. Az egészségügyi tárca vezetője hozzátette, nincs ok pánikra, számítani lehetett arra, hogy miután a szomszédos országokban megjelent a vírus, Szerbiába is eljut.

Frissítés: Müller Cecília országos tisztifőorvos délután sajtótájékoztatón közölte, hogy a szerb beteg "lappangási időn kívül" járt Budapesten, vagyis nem itt kaphatta el a betegséget. Ennek alapján a nővérére vonatkozó feltételezés is minden bizonnyal téves.

Horvátországban péntekre eggyel, 11-re nőtt a fertőzöttek száma, Szlovéniában pedig egy nap alatt hat új fertőzöttet találtak, az első beteg két útitársa, egy pár, valamint egy fiatal férfi esetében is megerősítették a fertőzöttséget – közölte a helyi média alapján pénteken az MTI.

Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt, és Olaszországon keresztül, repülővel tért vissza Szlovéniába. Egy társasutazáson vett részt, két útitársáról, egy férfiról és egy nőről is kiderült, hogy fertőzött. Az egészségügyi hatóságok felkutatják azokat, akik kapcsolatban álltak az idősebb férfival. A beteg személyesen kereste fel az orvosi rendelőt, ahol több embert is megfertőzhetett. Marokkóból való hazatérését követően pedig nem volt karanténban.

Egy 52 éves beteg az első szlovák koronavírusos

Pénteken Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök közölte, hogy egy 52 éves férfi az első szlovákiai koronavírus-fertőzött. Az érintettet a Pozsonyi Egyetemi Kórházba (UNB) szállították, az intézményben pedig látogatási tilalmat vezettek be.

Érdekesség, hogy a beteg nem utazott egyetlen fertőzött országba sem az elmúlt időszakban, ám a fia pár nappal korábban tért vissza Velencéből, így továbbfertőzésről lehet szó. Arról egyelőre nincs információ, hogy a beteg fiát tesztelték-e már, csak annyit közölt Pellegrini, hogy az 52 éves ember vizsgálatát biztonságból kétszer is elvégezték, és mindkettő pozitív lett. Eddig Szlovákiában több mint háromszáz esetben vizsgálták a Covid-19 vírusfertőzés lehetséges megjelenését, de a mostani az első eset amelynél bebizonyosodott a fertőzés jelenléte.

A szlovák kormányfő bejelentése szerint az első beteg állandó lakhelye Pozsony környékén van. Jelenleg vizsgálják, hogy az elmúlt napokban merre mozgott, és hogy részt vette-e tömegrendezvényeken. Az egészségügyi tárca válságstábja péntekre rendkívüli ülést hívott össze – majd ezeknek az információknak az alapján dönt a fertőzés terjedésének megfékezését célzó lépésekről, tájékoztat az MTI.

Prágában fertőző orvost találtak

A 12 cseh koronavírus-fertőzött egyike egy prágai orvos, aki napokig foglalkozott egy kórház betegeivel, mielőtt kiderült volna, hogy ő is fertőzött, jelentette be csütörtök este egy prágai egészségügyi intézmény szóvivője, Zbynek Boublik. Az orvos Olaszországban járt az elmúlt időszakban ott kaphatta el a fertőzést.

A hivatal közlése szerint az orvos, rendelőjében dolgozó nővér segítségével állítják össze azon betegek listáját, akivel a két nap rendelés alatt kapcsolatba kerülhetett a fertőzött orvos. Ezenfelül az orvos családját, illetve a vele dolgozó nővéreket is tesztelik majd, elkapták-e a vírust.

Boublik azt is elárulta, hogy a páciensek nagy többsége nem került közvetlen kapcsolatba az orvossal, ennek ellenére nem lehetnek könnyelműek, és minden esetet alaposan kivizsgálnak, nehogy egészségügyi kockázatot jelentsenek.

Ezzel egy időben megerősítették, hogy megtörtént Csehországban az első országon belüli továbbfertőzés is, egy korábban Olaszországban járt ember édesanyja kapta el tőle a vírust.

Rovatok