Index Vakbarát Hírportál

A Vatikánban is megjelent a koronavírus

2020. március 6., péntek 11:37

Csütörtökön a Vatikánban is megjelent a koronavírus, közölte a városállam szóvivője, Matteo Bruni, hozzátéve, hogy a vatikáni klinika egyik betegénél bukkantak a fertőzésre.

Bruni tájékoztatásai szerint a klinika teljes területét fertőtlenítik, hogy az intézmény utána újra kinyithasson. Itt egyébként vatikáni papokat, lakosokat és dolgozókat látnak el. Azt viszont nem közölték, hogy a vatikán nagyjából 1000 lakosa, a Svájci Gárda vagy egyház tagjai, esetleg a helyi alkalmazottak közül van-e a fertőzött. Sajtóértesülések szerint viszont egy, a Covid-19 vírusfertőzés észak-olaszországi gócpontjaként ismert Lombardiából érkezett személyről van szó, aki az egyik vatikáni rendelőben az utóbbi napokban megröntgeneztette magát.

A vatikáni közlés szerint a csütörtöki pozitív teszt után sorra veszik fel a kapcsolatot mindenkivel, aki az elmúlt napokban megfordult a klinikán, és az olasz egészségügyi hatóságokkal is felvették a kapcsolatot a helyzet kezelésére.

Vatikánvárosban fokozták a már eddig is kiemelt óvintézkedéseket: leállították az ambuláns szolgáltatást a pápai állam területén található rendelőkben. Felfüggesztették a Szent Péter téren a rászorulóknak nyújtott ingyenes orvosi ellátást is. Egyedül egy elsősegély-pont nem szüntette be munkáját, írja az TMI.

Korábban Ferenc pápa kapcsán tájékoztattak arról, hogy bár az egyházfő megfázott, és emiatt pápasága során először nem vesz részt a nagyböjti lelkigyakorlaton, de negatív lett a koronavírustesztje.

Rovatok