Index Vakbarát Hírportál

Két új fertőzött van Szlovákiában, Szlovéniában pedig egy orvos túl későn vette észre, hogy elkapta a vírust

2020. március 7., szombat 11:09 | aznap frissítve

Koronavírusban meghalt egy 80 év körüli brit férfi pénteken, ezzel már kettőre nőtt Nagy-Britanniában a járvány halálos áldozatainak száma. Máltán egy 12 éves gyereknél mutatták ki először a vírust. Csehországban eközben tizenkilencre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a görögöknél negyvenöten betegedtek meg, Franciaországban 613 esetről tudni, az osztrákoknál pedig Burgenlandban ütötte fel a fejét a vírus. Szlovéniában pedig egy orvos túl későn vette észre, hogy elkapta a vírust. Nemzetközi összefoglaló a koronavírusról.

Megvan a második brit halott

Az idős brit férfit a Milton Keynes Egyetemi Kórházban kezelték, ahova csütörtökön került be. A halálát bejelentő közlemény szerint a vírus mellett más egészségügyi problémákkal is küzdött. A kórház bejelentette, mindent megtesz azért, hogy elkülönítse azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a férfival, de ez a működésüket nem befolyásolja. Az első brit áldozat egy szintén több egészségügyi problémával küzdő 70 év körüli nő volt, aki csütörtökön vesztette életét.

A briteknél egyébként a vezetés jelenleg úgy vélekedik, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus a jövőben még jobban elszabadul majd, ezért a tervek szerint felgyorsítják majd az ellenintézkedéseket tartalmazó kormányzati terven való munkát.

Romlik a helyzet Európában

Csehországban egy csecsemő is megfertőződött

A cseheknél Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, eddig 594 laboratóriumi vizsgálat készült, ebből lett 19 pozitív teszt, de szerinte ez a szám vélhetően tovább is nő majd. Az egészségügyi tárca közleménye szerint ugyanakkor a betegség minden esetben enyhe lefolyású.

Az első beteget vasárnap regisztrálták Prágában, a fertőzöttek többsége a korábbi napokban Olaszországban járt. Egy beteg az amerikai Bostonból tért vissza Csehországba, egy másik pedig az olaszországi üdülésről visszatért rokonaitól kapta el a kórt. Nyolc beteget a prágai Na Bulovce kórházban, hetet Ústí nad Labemben a városi kórházban, négyet pedig otthonában kezelnek. 

Az egyik érintett egy csecsemő, akinél pénteken mutatták ki a fertőzést.

A cseh katolikus püspöki kar szombaton felszólította a hívőket és a papokat, hogy amennyiben légúti megbetegedés tüneteit érzik magukon, ne vegyenek részt a miséken. Csehország és Észak-Olaszország, Kína és Dél-Korea között továbbra is szünetel a légi közlekedés.

Újabb iráni képviselő halt meg

A közel keleti országban már 145-en haltak meg a vírus miatt, az elmúlt 24 órában pedig több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Pénteken újabb parlamenti képviselő vesztette életét az országban, ami újabb jele annak, hogy az országban az állami szervekben is nagy pusztítást végez a vírus. Egyiptomban is fokozódni látszik a helyzet, ott egy, a Níluson haladó hajó került karanténba Luxor városánál, miután 12 embernél kimutatták a koronavírust.

Egy tajvani-amerikai kettős állampolgárnál, aki korábban a hajón utazott, de már visszatért Tajvanba, szintén kimutatták a vírust. A Palesztinában található Betlehem városa szintén karantén alá került, mivel itt fedezték fel az első koronavírusos eseteket a területen.

Rovatok