Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyorsabban terjed a vírus a briteknél, Németország a rendezvényeinek elhalasztását javasolja

2020. március 8., vasárnap 18:22

Vasárnapra jó pár országban jelentősen emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma. Az Egyesült Királyságban rohamosan terjed a vírus, a cseh kormányfő hazatérésre szólította fel a cseheket. Németország az 1000 fő feletti rendezvények beszüntetését javasolja, Hollandiában és az Egyesült Királyságban újabb áldozatokat szedett a vírus.

Németország

Németországban 151 új koronavírus fertőzöttet találtak. A német szövetségi kormány vasárnap arról beszélt, a koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több fős rendezvényeket az országban. Németországban a járványügyi védekezés nem a szövetségi kormány, hanem a tartomány irányítása alá tartozik, így erről rendelet még nem született.

Franciaország

Franciaországban az 5000 fős gyülekezési tilalmat tovább szigorították 1000 fő alá. Nyolc újabb halálos áldozata van a vírusnak, így már 19 ember halt meg Franciaországban koronavírus miatt. A fertőzöttek száma vasárnapra elérte az 1126-ot.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban 67 új fertőzöttet találtak vasárnap, ezzel 273-ra emelkedett a brit megbetegedettek száma. A vírusban eddig hárman haltak meg. A vasárnapi az eddigi legnagyobb napi emelkedés a fertőzöttek számát tekintve. 

A brit kormány kedden ismertetett 28 oldalas készenléti tervcsomagjában szerepel, hogy komolyabb nagy-britanniai járvány esetén a rendőrség fő feladatává a közrend fenntartása válik, különösen akkor, ha a rendőrségi állomány tagjai közül is sokan megbetegszenek. Ebben az esetben a közvetlen bűnüldözési tevékenység a legsúlyosabb bűncselekmények felderítésére korlátozódhat, és a sürgősségi szolgálatok a hadsereg segítségét is kérhetik. 

Csehország

Csehországban délutánra 26-ról 28-ra emelkedett a fertőzöttek száma, jelentette be Adam Vojtech egészségügyi miniszter. Andrej Babis cseh kormányfő a cseh televíziónak adott interjújában szólította fel az Olaszországban tartózkodó cseheket, hogy térjenek haza minél előbb - rájuk egyébként egy új rendelet szerint kötelező karantén vár.

Hollandia

Hollandiában vasárnap ketten haltak meg a vírus miatt, összesen háromra emelkedett a holland áldozatok száma. A két új áldozat két 80 év feletti férfi, akiknek a vírus előtt más betegségük is volt. A fertőzöttek száma egy nap alatt 188-ról 265-re ugrott Hollandiában, ebből 131 fertőzött Olaszországban járt a közelmúltban.

Belgium 

8 újabb beteget diagnosztizáltak Brüsszelben, Belgiumban összesen 31 újabb beteget találtak, így a belgáknál kereken 200-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A belga közegészségügyi hivatal szerint "még mindig csak korlátozott mértékben" terjed a vírus Belgiumban, a fertőzöttek nagy része külföldről érkezett vissza.

USA

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg 470 fertőzött van. Az államokba Vuhanból 3,  a Diamond Princess  nevű hajóról 46, míg a hajó testvérhajójáról, a  Grand Princessről  21 megbetegedett tért haza.  Csak New Yorkban 16 új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg Westchester megyében 82-vel nőtt a betegek száma. 

(CNN, MTI)

(Borítókép: Védőruhában azonnali takarítást végez egy ember Brightonban a County Oak Medical Centre-hez tartozó gyógyszertárban 2020. február 10-én, ugyanis a gyógyászati központ egy dolgozóját koronavírussal diagnosztizálták. Fotó: Glyn KIRK / AFP)

Rovatok