Index Vakbarát Hírportál

Egy 64 éves nyugdíjas nő teljes amatőrként evezte át az óceánt

2020. március 8., vasárnap 20:57 | aznap frissítve

A tervezettnél két héttel lassabban, de célba ért, és sikeresen átszelte társával az Atlanti-óceánt egy 64 éves brit nő. Sara Brewer mindössze hat évvel ezelőtt vett először evezőlapátot a kezébe, és azóta sem tett szert túl nagy tapasztalatra. Az eddigi legkomolyabb teljesítménye egy maratoni táv teljesítése volt, illetve egyszer körbeeveztek egy hat kilométer hosszú szigetet az angol partoknál.

Ezek után döntöttek úgy, hogy elindulnak a Talisker Whisky Atlantic challenge nevű óceánátevező versenyen – írja a Guardian.

És sikeresen: közel három hónappal azután, hogy december 12-én elindultak a Kanári-szigetekről, március 7-én partot értek az előre kijelölt célban, a karib-tengeri Antiguán. Igaz, a győztes férfi négyes kétszer olyan gyorsan, másfél hónap alatt megcsinálta, utolsóként a két angol nő (Brewer társa a 35 éves Ann Prestidge volt) is beért, 4828 kilométer után.

Soha nem gondoltuk, hogy ilyen hosszú lesz. Azt reméltük, hogy február közepére teljesítjük a távot, úgyhogy a hosszabb evezés mentálisan és fizikailag is kemény volt

– nyilatkozta a célban Sara Brewer. Ekkorra valóban eléggé kimerültek. Másfél órás váltásokban eveztek napi 24, heti 168 órában. Az utolsó két hétben vészesen fogyott az ételkészletük, csökkenteniük kellett a napi kalóriabevételt, és lényegében már alig aludtak.

Teljesítményükkel 45 ezer font adományt gyűjtöttek egy Alzheimer-kóros betegekkel foglalkozó alapítványnak.

Rovatok