Index Vakbarát Hírportál

Orosz bombázókat fordítottak vissza brit vadászgépek

2020. március 8., vasárnap 20:45

Hat vadászgépet vetett be szombaton a brit légierő (RAF), mikor orosz bombázók Észak-Nyugat Skócia partjai felé haladva majdnem brit légtérbe léptek – írja a BBC. Az RAF három, a Gyors Reagálású Készenléti (QRA) programban résztvevő Typhoon-típusú vadászgéppárt indított, amiből kettő megközelítette az orosz gépeket, majd visszahúzódtak, míg a harmadik pár irányváltásra kényszerítette a bombázókat.

Az RAF Lossiemouth-i bázisának Twittere azt írja, hogy két darab Tu-142-es orosz gépről volt szó. Az orosz légierő nagy hatótávú bombázóként és tengeri járőrözésre használja ezt a géptípust.

Az akcióban több NATO-gép is részt vett a britek mellett – Norvégiából és Franciaországból –, mind a QRA programban leírtak szerint. Az RAF Losiemouth Tweetje szerint az orosz gépek nem léptek be a brit légtérbe, és az év 365 napjának 24 órájában készen állnak hasonló incidensekre.

A poszt szerint azért volt szükség az intézkedésre, mert a bombázók komoly hatással vannak a civil légi forgalomra, ugyanis ezek a gépek gyakran nem jelzik a pozíciójukat – arról nem is beszélve, hogy nem kommunikálnak a légiforgalmi irányítókkal, így nem tudni, mi célból járnak arra.

(Ajánlókép: egy Tu-142-es bombázó az Orosz Haditengerészet-napi Fesztivál próbáján 2019-ben. Alexander Demianchuk / Getty Images)

Rovatok