Index Vakbarát Hírportál

Videoközvetítésen mondta el beszédét Ferenc pápa, bezárják a Vatikán Múzeumot

2020. március 8., vasárnap 14:41 | aznap frissítve

 A koronavírus olaszországi terjedése miatt Ferenc pápa nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el a beszédét,  amelyben a koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta.

Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat.

A vasárnap déli beszédét a pápai lakosztály könyvtárterméből közvetítették, általában ennek a teremnek a Szent Péter térre néző ablakából szokta elmondani beszédét a téren hallgató hívőknek és turistáknak, most azonban csak kinézett egy pillantra. Ez az első alkalom a Vatikán modernkori történetében, hogy a pápa nem saját betegsége miatt, hanem egészségügyi óvintézkedésből nem a megszokott helyszínen mond beszédet.

Sok turista nem tudta, hogy Ferenc pápa nem lesz személyesen jelen, és csak a téren felállított kivetítőkön látható. A Szent Péter tér és környéke egyébként is majdnem teljesen üres volt, pár százan voltak a pápai beszéd időpontjában a megszokott tízezrek helyett.

Vatikán területén pénteken szigorították az óvintézkedéseket az után, hogy egy fertőzöttet diagnosztizáltak, további négy személyt pedig karantén alá helyeztek megfigyelésre. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit is minimálisra csökkentették. Az egyházfő a reggeli misét is hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban. A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, ismét egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.

A szentszéki sajtóközpont a vasárnapi audiencia után bejelentette, hogy április 3-ig bezárják a Vatikáni Múzeumot, a Szent Péter-bazilika alatti katakombákat és ásatási területeket, illetve a pápai állam többi múzeumként működő részét. A Szent Péter-bazilikát egyelőre nem érinti az intézkedés. 

Rovatok