Index Vakbarát Hírportál

16 millió ember kerül vesztegzár alá Olaszországban

2020. március 8., vasárnap 06:35 | aznap frissítve

Április elejéig legalább 16 millió ember kerül vesztegzár alá Lombardia régiójában és 14 megyében, jelentette be az olasz miniszterelnök vasárnap reggel.

A BBC szerint a koronavírus visszaszorítására irányuló döntés után az emberek nem tudnak ki- vagy belépni  Lombardia teljes északi részére, ahol 10 millió ember él. Ennek a régiónak Milánó a fővárosa.

Azok, akik megszegik a szabályokat, három hónapos börtönt is kaphatnak.

Az intézkedések 14 megyére vonatkoznak, beleértve Velencét, Pármát és Modenát, és a döntés összesen 16 millió embert érint.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az érintett megyék: Modena, Párma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro és Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso és Velence.

Az eddigi intézkedések Észak-Olaszországban csak 50 000 embert érintettek.

A BBC és a CNN karanténról írt, azonban Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára az operatív törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az értelmezésük szerint az újabb korlátozások nem karantént jelentenek, tehát nincs teljes lezárás, csak javasolják, hogy nyomos ok nélkül ne utazzon senki se ki, se be a lezárt részre. Menczer azt mondta, hogy szerintük nem vörös, hanem narancssárga zónát hoztak létre az olasz hatóságok. Menczer azt is mondta, hogy a tegnap hozott döntéssel szerinte nem korlátozták a turisták vagy áruk mozgását.

Olaszország Európa leginkább sújtott országa, és szombaton a vírusfertőzések száma meredeken emelkedett.

Az olaszországi halálesetek száma meghaladta a 230-at. A megerősített esetek száma szombaton több mint 1200 -kal 5883-ra ugrott. A Local.it szerint szombaton elkezdték behívni a nyugdíjazott orvosokat is. 5000-ről 7500-ra bővítik az intenzív férőhelyek számát.

„Garantálni akarjuk polgáraink egészségét. Megértjük, hogy ezek az intézkedések áldozatokkal járnak, néha kicsi, néha nagyon nagy áldozatokkal” – mondta Giuseppe Conte vasárnap reggel. „De ebben az időben felelősséget kell vállalnunk önmagunkért.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Tedrosz Adanom Gebrejeszusz a Twitterén méltatta az olasz kormány „valódi áldozatát”. „Az olasz kormány és a nép bátor lépéseket tesz, hogy lassítsa a koronavírus terjedését, és megvédje az országát és a világot.” Mint írta, a WHO szolidaritást vállal Olaszországgal, és kész a továbbiakban is támogatni a lépéseket.

A koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására hozott intézkedések sorában bezárták vasárnap a Nápoly közeli Pompeji romvárost és a Raffaello halálának 500. évfordulója alkalmából csütörtökön megnyílt nagyszabású római Raffaello-kiállítást is, amelyre elővételben 70 ezer jegyet adtak el.

Rovatok