Index Vakbarát Hírportál

Kikötött a kaliforniai óceánjáró, amin 21 koronavírus fertőzött van

2020. március 9., hétfő 22:56 | aznap frissítve

Többnapos veszteglés után kiköthetett a Grand Princess óceánjáró, a kaliforniai Oakland kikötőjében. A hajón eddig 21 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, a partra szállás után azonban emelkedhet ez a szám, mivel eddig csupán 45 embert teszteltek, a hajón pedig összesen 3500-an vannak, 2400 utas és az 1100 fős személyzet.

A New York Times tudósítása szerint az elmúlt napokban politikai viták tárgya is lett az óceánjáró, miután Donald Trump elnök azt mondta, hogy jobban örülne neki, ha nem engednék az Egyesült Államokban kikötni a hajót.

Az óceánjáró San Francisco helyett végül a szomszédos Oaklandben kötött ki, logisztikai okok miatt, közelebb van ugyanis a reptér, ahonnan a külföldi utasok hazautazhatnak.  Az amerikai utasokat légi bázisokra szállítják, ahol két hétig karanténba zárják őket.

A hajót üzemeltető Princess Cruises főorvosa szerint a vírust az egyik utas vihette fel a hajóra, aki ezután megfertőzhette az egyik pincért. A 21 fertőzöttből 19-en a személyzet tagjai, ketten utasok.

A lapnak nyilatkozó Michele Smith elmesélte, hogy az utazás első napján találkoztak egy régi ismerőssel, aki a hajón dolgozott, megölelték egymást, és közös fotót is készítettek.

Egy héttel később a férfit már nem látták az étkezőben felszolgálni. Mikor megkérdezték, hogy mi történt vele, egy kollégája azt mondta: „Kijött az allergiája.” A nő elmondása szerint már ekkor gyanakodni kezdett.  Az igazi sokk azonban akkor érte, amikor pár napra rá, a szobájukban ülve, a TV-ből értesültek róla, hogy a hajón lévő 21 fertőzöttből 19-en a személyzet tagjai.  A nő azt mondta, hogy rosszul volt az aggodalomtól.

Ez most komoly, ez most kemény lesz

– mondta.

Korábban a Diamond Princcess óceánjárót helyezték karanténba, 3700 utassal a fedélzetén Japán partjainál. Arról a hajóról nem engedték leszállni az utasokat, és hiába próbáltak karantént csinálni a hajóból, a vírus futótűzként terjedt az összezsúfolt emberek között. Összesen 696-an fertőződtek meg. A Japán hatóságok később elismerték, hogy hibáztak. 

(forrás: New York Times

Rovatok