Index Vakbarát Hírportál

Putyin kritikusait kell támadnia az oroszok által fizetett briteknek

2020. március 9., hétfő 17:40

Egy titkos jelentés szerint Oroszország számos brit politikust, tanácsadót, és közéleti szereplőt pénzel, hogy az orosz érdekek mentén befolyásolják a brit közéletet, és alkalomadtán támadják Vlagyimir Putyin kritikusait – írja a Guardian. A cikk szerint az orosz befolyásolásról készült jelentés már tavaly novemberben elkészült, Boris Johnson miniszterelnök azonban megtagadta a dokumentum nyilvánosságra hozatalát. 

A brit parlament hírszerzési és biztonsági bizottsága két éven keresztül vizsgálta, hogyan próbálja Oroszország befolyásolni, illetve felforgatni a brit politikát, és  társadalmat. A Guardian most megszerezte és nyilvánosságra hozta Bill Browder üzletember írásos vallomását. Browder korábban Oroszország legnagyobb befektetési alapját vezette, 2005-ben azonban deportálták Moszkvából. Azóta Oroszország egyik leghangosabb külföldi kritikusa, korábban az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága is meghallgatta az oroszok külföldi befolyásszerző módszereiről. 

Browder vallomása szerint Moszkva jól fizetett közvetítőkön keresztül beszivárgott a brit társadalomba. A közvetítők között konzervatív és munkáspárti politikusok, diplomaták, korábbi hírszerzők, és vezető PR-cégek is vannak. Browder szerint sokan azt sem tudták, hogy kinek dolgoznak, többen viszont nagyon is tisztában voltak vele, hogy miért, és honnan kapják a pénzüket. 

A közvetítők feladata az orosz állam, és az alvilág összefonódásainak elfedése – állítja Browder. Emellett Vlagyimir Putyin orosz elnök kritikusainak támadása, illetve az orosz dezinformáció és propaganda terjesztése, valamint a nagyszabású orosz pénzmosási műveletek elősegítése - mondta. 

Az orosz elnök szóvivője földtől elrugaszkodottnak nevezte Browder állításait. Dmitrij Peszkov szerint az orosz állami korrupcióról szóló kérdések a "mániákus oroszfóbia tökéletes példái". 

Rovatok