Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Spanyolországban már több mint ezer fertőzött van

2020. március 9., hétfő 16:00

Spanyolországban is meredeken nő a koronavírus által fertőzöttek száma. Miközben szombaton még csak 430 fertőzöttet reagáltak, addig ez a szám vasárnapra 674-re, hétfőre pedig 1033-ra nőtt. A halálesetek száma is 11-ről 26-ra ugrott meg. 

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a halálos áldozatok kizárólag idős, eleve betegséggel küzdő emberek közül kerültek ki. A legfiatalabb is 69 éves volt.

Ennek ellenére a spanyol hatóságok az el País tudósítása szerint állítják, már régóta számítottak az ország kontinentális területein megjelenő fertőzésre (a vírus Kanári-szigetek egyes részein február végén okozott kisebb felfordulást), és pontosan tudják, hol bukkant fel a koronavírus, és meg is tették a vírus terjedésének feltartóztatásához szükséges lépéseket. Egyelőre sehol nem állítottak fel a az észak-olaszországihoz hasonló karanténokat, de több fertőzött van házi elkülönítésben.

A koronavírusos esetek 60 százalékát három régióból jelentették:

  1. a fővárost magában foglaló Madrid tartományból
  2. Baszkföldről
  3. és az ország legkisebb tartományáról, az Baszkfölddel délről határos La Riojából.

Ez utóbbiban egy Haro nevű kisvárosból 55-en fertőződtek meg egy temetés során. Vasárnap reggel a spanyol rendőrség, a Guardia Civil védőruhás emberei jelentek meg  az érintettek otthonainál, és felszólították őket, hogy a házaikban kell maradniuk, különben akár 600 ezer euróra (200 millió forintra) is megbírságolhatják őket, sőt, akár el is vihetik őket egy őrzött kórházi karanténba. Salvador Illa egészségügyi miniszter szerint a la riojai fertőzöttek valójában csak “aktív megfigyelés” alatt állnak.

A 149 koronavírusos esetet számon tartó Baszkföldön a legnagyobb aggodalmat az váltotta ki, hogy több egészségügyi dolgozó is bekerült a fertőzöttek közé, ami – különösen ha továbbfertőzték kollégáikat - azt jelentheti, hogy pont a legnagyobb szükség idején fordulhat elő létszámhiány a kórházakban.

A legnagyobb gócpontot Madrid és környéke jelenti, ahonnan 469 fertőzöttet és 16 halálesetet jelentettek. A koronavírus legutóbb egy Madridhoz közeli városka nyugdíjasotthonában bukkant fel, de több eset eredetét jelenleg is nyomozzák. A regionális kormányzat már pénteken bezárt az  213 magán- és közkézben álló, nyugdíjasokkal foglalkozó intézményt. A kiemelten veszélyeztetett régiók közül egyébként egyedül Madridból érkeztek panaszok a kórházi ellátásra, állítólag több beteget is minden előzetes értesítés nélkül szállítottak – sokszor csomagjaik hátrahagyásával – egyik kórházból a másikba.

Amellett, hogy a koronavírus a többi tartományban legfeljebb csak néhány tucat embert fertőzött meg, a bimbózó járvány az egész ország életét fenekestül felforgatta. Idén nem rendezték meg a mobiltechnológia legnagyobb seregszemléjének számító barcelonai Mobil Világkongresszust, és a város március 15-én esedékes híres maratoni futóversenyét is októberre halasztották. Egyébként annak ellenére, hogy egész Katalóniában 77 fertőzött emberről tudnak, a barcelonai városi tanács három tagja is arra gyanakszik, hogy elkaphatta a vírust, ezért önkéntes karanténba vonultak.

Rovatok