Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában és Romániában is bezárnak iskolákat

2020. március 9., hétfő 20:34 | négy éve frissítve

Románia operatív törzse úgy döntött, hogy március 11. és 22. között bezárnak minden iskolát az egyetemek kivételével, fenntartva a lehetőséget, hogy a zárást meghosszabbítsák, írja a román G4Media.ro.

Ludovic Orban miniszterelnök elmondta egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy ez nem egy politikai ügy, hanem az emberek egészségéről és életéről szól. Szerinte nem lehet politikai tőkét kovácsolni az emberek egészségéből.

Romániában ezzel párhuzamosan azonnal karanténba kell vonulnia minden olyan román állampolgárnak, aki Olaszországból érkezik haza. Kötelező lesz a közlekedési cégeknek fertőtleníteniük a járműveiket, minden intézetben kötelező lesz a szappan és a fertőtlenítőszer.

Az iskolák bezárása holnaptól, azaz március 10-től lép életbe. Romániában mindössze 15 koronavírusos esetet regisztráltak, az adatok szerint hárman már fel is épültek a betegségből.

Mindeközben Szlovákiában Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo úgy döntött, hogy március 10-től a hét végéig bezárnak minden általános iskolát, művészeti iskolát és óvodát. Több egyetemet, gimnáziumot és főiskolát is bezárnak március 21-ig, a teljes listát itt lehet elolvasni.

Szlovákiában eddig összesen 3 koronavírusos esetet regisztráltak, ebből az egyik egy óvodai oktató volt.

Korábban Ukrajnában is bejelentettek iskolabezárásokat a járvány miatt. Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában egyelőre még nem rendelték el az oktatási intézmények bezárását.

Rovatok