Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország sem fogad Olaszországból repülőjáratokat szerdától

2020. március 10., kedd 16:42 | aznap frissítve

Spanyolország szerdától, március 11-étől két héten át nem fogad egyetlen Olaszországból érkező utasszállító repülőjáratot sem, döntött keddi ülésén a spanyol kormány. Az intézkedést azzal indokolta a kabinet, hogy a koronavírus-fertőzések nagy többsége behurcolt esetnek számít, az érintettek vagy Olaszországban jártak a közelmúltban, vagy kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki onnan érkezett.

A korlátozás nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teherszállító, humanitárius és egészségügyi járatokra, írja az MTI. Spanyolország és Olaszország között évente 106 ezer kereskedelmi járat közlekedik, mintegy 16 millió utassal.

Spanyolországban eddig 1622 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, közülük 101 beteget az intenzíven ápolnak, összesen pedig 135 gyógyultja és 35 halottja van a járványnak a spanyoloknál, ahol már 17500 tesztet végeztek el.

A fertőzés nagy része, mintegy 60%-a három gócpontra összpontosul Spanyolországban: a madridi autonóm közösségben 782 fertőzött van, Baszkföld két városában, Vitoriában és Labastidában 195 regisztrált megbetegedést, valamint az ország legkisebb tartományában, a Baszkfölddel délről határos La Rioja régióban 144 esetet regisztráltak eddig. Ezen a három területen szerdától két héten át szünetel az oktatás.

Emellett két héten át országszerte zárt kapuk mögött rendezik a sporteseményeket, így a nemzetközi futballmérkőzéseket is.

Rovatok